SIK: Brijuni rivijera nudi najviše 500 radnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic na konferenciji za novinare dotaknuo se aktualnih tema: Brijuni rivijere, Vodovoda i izvanrednog otkaza novinaru Zoranu Angeleskom u Glasu Istre. Govoreci iskljucivo sa sindikalnog aspekta o Brijuni rivijeri, rekao je da su neodgovorne izjave premijerke Jadranke Kosor i župana Ivana Jakovcica o buducih dvije tisuce radnih mjesta.

- Prema najvecim turistickim standardima, za što smo kao usporedbu uzeli hotel Lone te marine na Cresu i u Portorožu, ne uspije se stici do brojke od dvije tisuce radnih mjesta. Maksimalno se stiže do 500 novih radnih mjesta, od cega je 70 posto sezonskih radnika. U Istri se i danas uvozi radna snaga za sezonske poslove, pa se pitamo koliko to zapravo koristi domicilnom stanovništvu, a što ce tek biti s Brijuni rivijerom, rekao je Bulic.

Dodao je da nitko nema pravo ici u zahvat prostora ako to nije potreba domicilnog stanovništva ili se radi o sigurnosti države, te naglasio da je nedopustivo da stranac dolazi u "moj" zavicaj stvarati profit sa stranom radnom snagom.

Predsjednik SIK-a istaknuo je da je prošao rok za povratak na posao Stanku Radulovicu, sindikalnom povjereniku i referentu plana u Vodovodu. Bulic navodi da je Radulovic poslan na drugo radno mjesto, u Rakonek umjesto u Pulu, od onog u sudskoj presudi koja je poništila otkaz, te je stoga najavio novi sudski postupak.

Ujedno se upitao zašto gradonacelnik Boris Miletic podržava direktora gradskog trgovackog društva cije je ponašanje bahato i koji namjerno krši zakone te svjesno uvlaci Vodovod u nezakonitost.

Komentirajuci izvanredni otkaz novinaru Zoranu Angeleskom u Glasu Istre Bulic je ukazao na izjavu župana Jakovcica koja je objavljena u rijeckom Novom listu, u kojoj Jakovcic spomenutog novinara naziva "veliko niš s velikim N".

Predsjednik SIK-a, koji daje punu podršku Angeleskom i protivi se otkazu, smatra da si župan ne smije dozvoliti takve neprimjerene izjave, te se pita kakva se poruka šalje javnosti.

- Glas Istre su novine koje su bile glas naroda Istre u doslovnom smislu, a štetu su im nanijeli oni koji ih vode. Danas politicari kontroliraju vlasnike, vlasnici uredivacku politiku, a novinari su pod stresom i cesto im se ne objavljuju tekstovi, te nisu ni za što krivi, zakljucio je konferenciju predsjednik SIK-a. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter