SIK: Božicnice ili štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat Istre i Kvarnera ne pristaje na inicijativu gradonacelnika Pule Borisa Miletica da se božicnica uskrati radnicima trgovackih društava i ustanova ciji je vlasnik ili osnivac Grad Pula. Rekao je to na konferenciji za novinare predsjednik tog sindikata Bruno Bulic i najavio generalni štrajk ako direktori u dogovoru s gradonacelnikom dirnu u stecena materijalna prava zaposlenika u Herculanei, Pulaprometu, Vodovodu, Pula Parkingu, Luci Pula, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Domu za djecu i mladež i odrasle osobe s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama, Predškolskoj ustanovi Djecji vrtici, talijanskom djecjem vrticu Rin Tin Tin i Javnoj ustanovi Pula sport.

"Primanja radnika ne mogu biti politicki voluntarizam gradonacelnika, vec su definirana kolektivnim ugovorima kao u slucaju Vodovoda ili pravilnicima u ostalim poduzecima. Gradske tvrtke i ustanove posluju u skladu s planovima, a neke ostvaruju i bolje rezultate od planiranih te su sredstva za ovu namjeru osigurana. U odnosu na primanja radnika u ovim društvima ova odluka gradonacelnika je i nesocijalna", kazao je Bulic.

Po nalogu gradonacelnika, koji je prema informacijama sindikata vec održao sastanak s direktorima i ravnateljima, ove se godine ne smiju isplatiti božicnice, a za sljedecu bi se trebali smanjiti rashodi vezani za place radnika, odnosno ukinuti materijalna prava kao što su uskrsnica, božicnica i regres za godišnji odmor. Božicnica se nece isplatiti ni gradskim službenicima.

Gradonacelnik Boris Miletic rekao je da ocekuje od sindikata da imaju razumijevanja prema gospodarskoj situaciji. "Ovo mi je prva vijest da SIK namjerava organizirati štrajk. Božicnica se alimentira od poreznih prihoda i usluga društva, prema tome, to placaju gradani grada Pule", primijetio je on.


Podijeli: Facebook Twiter