SIK: 2013. godinu bilo bi dobro što prije zaboraviti

Bruno bulić (Arhiva GI/N. LAZAREVIĆ)
Bruno bulić (Arhiva GI/N. LAZAREVIĆ)

- Ova je godina bila izrazito ružna kad su u pitanju radništvo i sindikalni rad i trebalo bi je što prije zaboraviti, istaknuo je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je analizirao 2013. godinu.

- Hrvatska je praktički pred bankrotom jer država ne može funkcionari kada omjer umirovljenika i radnika padne ispod jedan naprama tri, a u Hrvatskoj je taj omjer jedan naprama 1,2. Ova država nastavlja funkcionirati zahvaljujući zaduživanju, posuđivanju novca iz inozemstva uz velike kamate te rasprodajom svega što se da rasprodati. Jednom i drugom dolazi kraj ako se ne pokrene realni sektor gospodarstva, istaknuo je Bulić.

Po njegovom mišljenju ova je Vlada došla nespremna na vlast premda je veliki dio problema mogla očekivati. Ono što posebno zamjera je što su na vlast došli ministri koji "imaju osobnih, gotovo bismo mogli reći zdravstvenih problema". "To su ljudi bez socijalne i emotivne inteligencije, a time izuzetno opasni za društvo", dodaje predsjednik SIK-a.

Navodi da je Vlada postavila pilu naopako tvrdeći da trošimo više nego što zarađujemo, čime žele odgovornost prebaciti na građane koji su navodno rastrošni.

- Narod nije rasipnički raspoložen, istina je da zarađujemo manje nego što moramo trošiti. Mirovinski, socijalni, zdravstveni i obrazovni sustav pali su na koljena, a odgovornost je na Vladi i na onima koji vode gospodarstvo, kazao je Bulić.

Gospodarstvenike, posebice one u malom i srednjem poduzetništvu, nazvao je običnim diletantima koji na državu ne gledaju kao na servis građana, već ih brine jedino vlastiti profit. Njima su radnici samo trošak i u tom svjetlu predlažu izmjene Zakona o radu. Pozvao je stoga Hrvatsku udrugu poslodavca da javno objavi imena onih koji traže takve promjene zakona, a koji će dovesti do srozavanja radničkih prava, zapošljavanja putem agencija i uništenja sindikata.

- Dokle god u Hrvatskoj vlada uvozničko-mafijaški lobi, a politička hobotnica upravlja pravosuđem, policijom, Državnim odvjetništvom, narodu ne može biti bolje. Rezultat je visoka nezaposlenost i na nacionalnoj i na našoj županijskoj razini. U Istri je previše ugovora na određeno vrijeme, što stvara izuzetnu nesigurnost za radnike i njihove obitelji. U Istri se ni približno ne živi lijepo kako to političari stalno apostrofiraju. Prosječna plaća je niža od državnog prosjeka i ako smo stvarno mi lideri, onda nešto s tom plaćom ne štima, istaknuo je Bulić.

Osvrnuo se i na Strategiju razvoja turizma, koju smatra izuzetno opasnom ne samo za sadašnje stanovništvo nego i za buduće naraštaje.

- Strategija predviđa zahvat u prostoru za izgradnju novih hotela, time će se dati prostor nekome, najvjerojatnije strancu, koji će stvarati profit na radnicima koji neće biti niti građani Hrvatske. Već postoje zahtjevi da se radna snaga uveze iz drugih država.

U SIK upozoravaju da je u 2013. godini u mnogim poduzećima u Istarskoj županiji došlo do smanjenja plaća kao i otpuštanja radnika, primjerice u brodogradnji, gdje se viškom proglašava 200-tinjak radnika. Problemi postoje i u drugim sektorima, primjerice u Holcimu, gdje pada prodaja zbog smanjenog građevinskog posla, kao i u Cimosu. Situacija nije bajna ni u komunalnim poduzećima u Puli. S druge strane, napominje Bulić, suradnja je kvalitetna s lokalnom upravom u Rovinju, Umagu, Vrsaru i Labinu. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter