Sijerkovic predstavio knjigu o pazinskoj klimi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga "Pazin izmedu jutarnje mrzline i podnevne vrucine - crtice o vremenu i klimi Pazina i Pazinštine" autora Milana Sijerkovica promovirana je u Pazinu u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

To je ujedno i prvi nakladnicki projekt Gradske knjižnice Pazina. Mala koncertna dvorana Spomen doma bila je puna kao šipak, a uz autora, poznatog meteorologa, i ravnateljicu knjižnice Ivu Ciceran, govorio je i jedan od recenzenata, pulski meteorolog Mario Grabar.

Ideja o knjizi nastala je spontano pred dvije godine u Pazinu, na druženju nakon promocije Sijerkoviceve knjige "Istra meteorološka škrinjica", kada je utvrdeno da Pazin nije dovoljno meteorološki vrednovan, objasnila je Ciceran.

Tekst je završen u proljece ove godine, a onda je knjižnica pocela prikupljati fotografije. Knjigu krase fotografije cak 22 autora od kojih se nitko fotografijom ne bavi profesionalno. Stihove na pazinskom dijalektu, koristeci i neke vec pomalo zaboravljene rijeci, napisala je Ana Krnjus. Graficko oblikovanje potpisuje David Ivic, a knjiga je tiskana u Grafomatu.

"Istra je meteorološki vrlo zanimljiva pa i zahtjevna", rekao je Grabar koji smatra da u njoj postoje cetiri vrste klime. "Knjiga je dobra za meteorološko obrazovanje, a pomoci ce i u pracenju prognoze", smatra Grabar.

"Nisam pisac nego meteorolog. Ja sam meteorolog koji pomalo piše", tako se predstavio Sijerkovic, kojem je knjiga o pazinskoj klimi trinaesta koju je napisao. (S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter