Šijanskoj šumi 10 novih cempresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu projekta revitalizacije gradske oaze, u ponedjeljak je u Park šumi Šijana zasadeno deset novih stabala u takozvanoj aleji cempresa u sjevernom dijelu. Kako je rekao Elvis Zahtila, ravnatelj Javne Ustanove Natura Histrica, mladi cempresi zamijenit bolesna i osušena stabla, od kojih su neka zasadena još u doba Austro-Ugarske.

Sadnju cempresa pomagao je i Giordano Škuflic, procelnik Upravnog odjela za prostorno uredenje. On je rekao da Grad za uredenje i revitalizaciju ove šume, uz suradnju Nature Histrice i Hrvatskih šuma, godišnje iz proracuna izdvaja 300 tisuca kuna.

Zahtila je podsjetio da je Park šuma Šijana jedna od cetiriju zašticenih šuma u Istri, a od pocetka prošle godine pocela se aktivnije uredivati.

- Nakon što su ostvareni preduvjeti za oživljavanje šume: onemogucavanjem ulaza motornih vozila uz stalni nadzor, u njoj su uredene dvije trim-staze u duljini od cetiri i dva kilometra, markirano je nekoliko pješackih staza, uredeno djecje igralište, postavljeni su platoi s klupama, infopunkt te edukativne tabele, a puno se radilo i na sanaciji središnje poljane.

Želja im je, nastavio je Zahtila, na platou otvoriti mali ugostiteljski objekt gdje bi se šetaci mogli okrijepiti te urediti sanitarni cvor za koji je vec nabavljena sabirna jama, a do kojeg ce se dovuci i tekuca voda. Za posjetitelje ce se u funkciju staviti i novootkriveni bunker iz razdoblja 2. svjetskog rata.

- Šijanska šuma proteže se na cak 157 hektara, a željeli bismo rasteretiti centralnu poljanu na nacin da ljudima približimo ostale dijelove šume, a na kojima cemo urediti male punktove za odmor.

Pri tome cemo se voditi idejom da poštujemo izvornu matricu Šijanske šume kojoj cemo ipak morati dodati neke moderne sadržaje, poput onih u centralnom dijelu, rekao je Zahtila pozvavši sve Puljane ali i njihove goste da posjete šumu i uživaju u carima proljeca.


Podijeli: Facebook Twiter