Šijanska šuma: Širi se cesta, sijeku se stabla


U tijeku je širenje koridora za ulaz u Pulu pa se kod Mercatora siječe dio Šijanske šume. Kako saznajemo od Ivana Davidovića, nadzornog inženjera pulske podružnice Hrvatskih cesta, rješenje o uklanjanju 200-tinjak stabala izdala je Šumarija Pula koja gospodari područjem na zemljištu u državnom vlasništvu. Na gradskom zemljištu već je srušeno 66 stabala.

- Rješenje o sječi stabala doneseno je zbog širenja koridora potrebnog za izgradnju dodatne dvije trake državne ceste D-66 (koja ide od Šijane prema Stanciji Peličeti) a koja će se do križanja s Ulicom Valica izgraditi usporedo s izgradnjom rotora, pojasnio nam je Davidović.

Očekuje da će za koji dan gradilište biti u punom pogonu, jer do sada vremenske prilike nisu bile najpovoljnije.

Prva faza projekta sadržava, osim izgradnje rotora u Šijani, i proširenje državne ceste. Prema projektu, isto se namjerava učiniti i u nastavku dionice prema Stanciji Peličeti.

Širenje koridora otkrilo je i jednu arheološku vrijednost. Naime, nakon uklanjanja stabala pronađeni su takozvani kameni graničnici, oznake u istarskim šumama. - Pronađeno je četiri, pet kamena graničnika i u dogovoru s Naturom Histricom preventivno smo ih maknuli s tog područja, potvrdio nam je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. (Goran ROJNIĆ, snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter