Šijana i Kaštanjer škole bez nasilja

I pulske škole dobile UNICEF-ovo priznanje (Arhiva)
I pulske škole dobile UNICEF-ovo priznanje (Arhiva)

Osnovne škole Šijana i Kaštanjer dobile su status "Škole bez nasilja". U tim je školama, naime, uspješno proveden UNICEF-ov program prevencije vršnjačkog zlostavljanja "Stop nasilju među djecom" kojeg provodi od 2003. godine kada se uključila 301 škola u Hrvatskoj.

Od tada se ukupno 185 škola može podičiti naslovom "Škole bez nasilja". Nakon jučerašnje svečanosti dodjele priznanja, tim se statusom mogu pohvaliti još 21 škola, među kojima i dvije pulske.

Da bi stekle titulu "Škola bez nasilja", škole su trebale ispuniti sedam koraka koji detaljno razrađuju informiranje, edukaciju, preventivne mjere, ali i postupanja u slučajevima nasilja.

Škole se dragovoljno uključuju u program, a potom svaka škola dobiva svog mentora koji ih vodi kroz proces učenja i primjene naučenog. Učitelji prolaze kroz sadržaje i radionice koje se kasnije provode s djecom i roditeljima.

Učenici potom aktivno sudjeluju u dogovoru o školskim pravilima, a na razini cijele škole uspostavlja se "zaštitna mreža" koju čine pravila, odluke, procedure i osobe koje brinu za sigurnost djece. Škola koja uspješno savlada svih "Sedam koraka do sigurne škole" dobiva priznanje "Škola bez nasilja".

Ravnateljima je priznanje uručila Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a ondje je bila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić te članovi hokejaškog kluba Medveščak Alan Letang i Petar Trstenjak. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter