Sigurnost destinacije će ove godine biti jedan od najvažnijih faktora odluke

Rabac sve svoje adute polaže u plaže (Danilo MEMEDOVIĆ)
Rabac sve svoje adute polaže u plaže (Danilo MEMEDOVIĆ)

I istočna istarska obala je već počela s priprema za novu turističku sezonu. Konkretno, Labin i Rabac ove godine očekuju više gostiju nego lani. Valamar Riviera uređuje plažu na potezu plaže Lanterna prema Girandelli te planiraju kompletno preuređenje restorana Slavija čime će se obogatiti vanpansionska ponuda u Rapcu. Hotel Adoral također uređuje svoj interijera. Što se tiče javnog sektora i ulaganja u pripremu javne i turističke infrastrukture, Grad Labin planira niz investicija u Rapcu i Labinu. Turistićka zajednica  sudjeluje u ovim poslovima time što izdvaja 30 posto boravišne pristojbe. Ove godine planira se uložiti 1.214.000 kuna kojeg ćemo poduprijeti s iznosom od oko 500.000 kuna iz našeg godišnjeg plana, kazala je direktorica Turističke zajednice Labina Radmila Paliska Kos.

Taj će se novac utrošiti na čišćenje šetnice u Rapcu te plaža koje nisu u koncesiji, za podmirenje troškova vode svih tuševa na plažama u Rapcu, odvoz smeća s plaža koji nisu u obuhvatu redovnog odvoza, sitnije popravke plaža, ograda i slično te uređenje pješačkih i biciklističkih staza.

Rast gostiju s tradicionalnih tržišta

- Posebno nas raduje da je promet s nama najvažnijih tržišta zabilježio poraste i u dolascima i u noćenjima. Hoteli su zabilježili rast od četiri posto, privatni smještaj u Rapcu rast od sedam posto,  a privatni smještaj u Labinu od 12 posto. Jedino je u jedinom kampu na našem području zabilježen manji pad od tri posto u odnosu na 2014. godinu. Ovi izvrsni rezultati u 2015. ostvareni su zahvaljujući intenzivnoj promociji koju radimo samostalno i u suradnji sa županijskom TZ, ali i promociji i prodajnim aktivnostima posebice naših hotelijera koji su sigurno najzaslužniji za kontinuirano izvrsne rezultate lokalnog turističkog prometa. Treba reći da već duži niz godina prvi veliki hoteli otvaraju svoja vrata početkom ili polovinom ožujka i rade do kasno u posezoni pa se rezultati pred i posezonskih mjeseci polako, ali sigurno u kontinuitetu povećavaju, a to je naš zajednički cilj, kaže paliska Kos.

I u ovoj godini očekuju dodatan rast, iako TZ u svom programu rada je vrlo oprezan.

- Planiranje našeg TZ-a je uvijek oprezno što se tiče prometa jer je to usko povezano s financijskim planiranjem pa tako za 2016. plan je povećanje prometa za jedan do dva posto u odnosu na 2015. godinu. Vjerujemo da će i 2016. godina biti još jedna dobra i uspješna godina iako je nezahvalno u ovom trenutku davati prognoze, pogotovo uzimajući u obzir situaciju i općenito osjećaj sigurnosti potencijalnih gostiju na nama najvažnijim emitivnim tržištima. Sigurnost destinacije gostima će biti ove godine jedan od najvažnijih faktora odluke o odabiru mjesta za odmor. Ako sve bude kako treba s tog aspekta, pred nam je još jedna dobra godina, najavljuje Paliska Kos.

Povećati posjet labinskom starom gradu

Ove godine istočna obala Istre posebno će se promovirati na tržištima Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije.

- Na našem smo području istakli dva proizvoda koje želimo posebno razvijati kako bi poboljšavali pogotovo rezultate pred i posezone, a to su aktivni odmor i gastronomska ponuda. Stoga posebno iniciramo i podupiremo sve aktivnosti koje idu u tom smjeru, navodi dalje direktorica.

Tako su lani uz biciklističku kartu izdali i kartu pješačenja te podupirali manifestacije u suradnji s hotelskom kućom Valamar Riviera kao što su biciklistička utrka Terra Magica te trkačka utrka  Valamar trail - 100 milja Istre. Tu je i utrka za dan Grada Labina, regata krstaša u svibnju i regata za optimiste u rujnu.

- Treba istaknuti i sve kvalitetniju ponudu naših restorana, pa klasterski planiramo postići dogovor s njima o istaknutim ponudama u pred i posezoni i nadamo se da ćemo u tome uspjeti. Uz ova dva cilja, stalna nam je želja povećati  posjet starom gradu Labinu koji se već odlično pozicionirao. Postao je mjesto koje se obavezno mora posjetiti, ali uvijek može još bolje, veli direktorica.

U 2016. i Rabac očekuju nove investicije u turističku infrastrukturu te hotele. Tako hotelska tvrtka Maslinica renovira  eksterijer hotela Hedera. Povećava se površina soba, uređuju se sobe za osobe s posebnim potrebama, mijenja se vanjska stolarija i rade nove terase. Ovom investicijom, čiji iznos u TZ-u ne navode,  Hedera će se uklopiti u ukupni izgled s već renoviranim hotelima Narcis i Mimosa. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter