Sigurnosni se izazovi mijenjaju, policija mora evoluirati


U povodu obilježavanja Dana policije i njenog zaštitnika Svetog Mihovila danas je u Puli čelništvo Policijske uprave istarske predvođeno načelnikom Alenom Klabotom s predstavnicima udruge umirovljenika MUP-a i predstavnicima Županije istarske i Grada Pule položilo vijenac kod središnjeg križa na Gradskom groblju, a potom i kod spomenika hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Nakon toga je održana Sveta misa u crkvi Gospe od mora, a misno slavlje predvodili su policijski kapelan Ilija Jakovljević i biskup u miru Ivan Milovan.

Prijem u Istarskoj županiji

Za nedavno imenovanog načelnika Policijske uprave istarske Alena Klabota s kolegijem načelnika u povodu Dana policije istarski župan Valter Flego sa suradnicima i zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek potom su u sjedištu Istarske županije, upriličili svečani prijem.

Župan Flego je zahvalio policijskim djelatnicima i službenicima na predanom radu i angažmanu koji svakodnevno čine da bi se svi građani Istre osjećali sigurno.

- Neke su aktivnosti karakterizirale našu suradnju u prošloj godini, a neke u ovoj, ali posebno želim istaknuti da je osjećaj sigurnosti jedan od razloga zbog kojeg su Istra i Hrvatska sve poželjnije turističke destinacije, što je i zasluga policije, kazao je Flego čestitavši Alenu Klabotu na imenovanju na mjesto načelnika Policijske uprave istarske te izrazivši nadu u buduću dobru, korektnu i iskrenu suradnju. Župan je potom svim policajkama i policajcima, ali i njihovim obiteljima čestitao Dana policije i blagdan zaštitnika policije Svetog Mihovila.

Prijem je bio i prilika da se novoimenovani načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot predstavi, kao i da se u ime svih kolega zahvali na čestitkama i prijemu koji doživljava kao priznanje i podršku radu policije. On je naglasio da je percepcija sigurnosti ključna stvar.

- Sigurnosni se izazovi mijenjaju, policija mora evoluirati kako organizacijski tako i osobno. Zadatak nam je djelovati ne samo preventivno i represivno već predviđati negativne stvari i pobrinuti se da se one ni ne dogode, poručio je načelnik Klabot.

Čestitavši svim policijskim djelatnicima njihov dan, zamjenik gradonačelnika Cvek istaknuo je da bi Grad Pula i cijela županija teško ostvarivali pozitivne gospodarske i turističke rezultate kada Istra ne bi bila sigurno mjesto za život i rad, na čemu se zahvalio policiji.

Svečana akademija

Načelnik Policijske uprave istarske i njegovi suradnici potom su produžili do Doma hrvatskih branitelja gdje se u povodu Dana policije već tradicionalno održava Svečana akademija. Njoj su prisustvovali svi dosadašnji načelnici Policijske uprave istarske, načelnici postaja te policijski službenici, ali i brojni gosti. Bili su ondje istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, kao i brojni drugi predstavnici lokalne uprave i samouprave, ali i Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Puli te Županijskog suda u Puli. Nakon intoniranja hrvatske himne i Krasne zemlje, okupljeni su minutom šutnje odali počast poginulim hrvatskim policajcima i braniteljima, a potom su se prigodnim govorima okupljenima obratili načelnik PU istarske Alen Klabot te istarski župan Valter Flego, obojica čestitavši svima Dan policije. Svečana akademija bila je ujedno i prilika da načelnik Klabot uruči nagrade policijskim službenicima koji su se svojom profesionalnošću, požrtvovnošću i predanosti poslu posebno istaknuli u mjesecu kolovozu ove godine.

Glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović prethodno je istaknula da je protekle godine čak 35 policijskih službenika nagrađeno prigodnim nagradama koje su zaslužili uspješno odrađenim zadaćama što su rezultirale rješavanjem serija kaznenih djela teških krađa, razbojništva, zapljenama velike količine opojne droge.

Nakon dodjele nagrada nastupili su grupa Nola i Bruno Krajcar, a potom su domaćini i njihovi gosti nastavili neformalno druženje u dvorištu Doma hrvatskih branitelja.

Nagrađeni policijski službenici

Drago Kovačec - za iznimnu profesionalnost i ostvarene rezultate na suzbijanju zloporabe droga

Vatroslav Brizić i Milan Kovačević - za uspješno kriminalističko istraživanje kaznenog djela razbojništva

Sanja Kotlar - za iznimne rezultate u radu na otkrivanju počinitelja kaznenih djela i sprječavanju daljnjeg činjenja kaznenih djela teških krađa

Maja Šivak i Nikola Geček - za uspješno kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo razjašnjavanjem više kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove

Alen Miličević - za kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem počinitelja i razjašnjenjem 25 kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine podmetanjem požara

Mišo Petrlić i Martin Orak - za uspješno i požrtvovno pružanje prve pomoći osobi stradaloj u prometnoj nesreći

Policajci pokazali građanima što, kako i s čime rade

Istarska policija je i ove godine na prigodan način obilježila Dan policije i blagdan njezina zaštitnika Sv. Mihovila pa su se tako građani Pule, ali i njihovi gosti danas na info punktovima na Narodnom trgu mogli pobliže upoznati s radom policije. I ne samo s radom, već i sredstvima te tehničkom i drugom opremom kojom se policija služi u svakodnevnom radu.

Od 10 do 12.30 sati upriličen je, naime, Dan otvorenih vrata na kojemu su posjetitelji mogli vidjeti pokazne vježbe rada policijskih službenika, a najmlađi, koji su i ove godine bili brojna i vjerna "publika", sudjelovali su i u radionicama s kojih su kući mogli ponijeti uspomenu na prvi otisak prsta.

Pomorska policija na svom je štandu građanima pokazala glavatu želvu, koju su nazvali Dinko premda nisu sigurni u spol te morske kornjače koja je zaplijenjena prije nekoliko godina u jednom restoranu u Vrsaru. Osim Dinka, pomorska policija pokazala je i druge zaštićene morske vrste čiji je izlov zabranjen i kažnjiv, poput periski, prstaca i drugih školjaka. Punkt prometne policije najmlađim je posjetiteljima bio itekako zanimljiv jer su imali prilike sjesti na policijski motocikl te vidjeti kako izgleda unutrašnjost policijskog presretača i drugih vozila. Građani su na info punktovima mogli saznati i kako zaštititi svoju imovinu te dobiti informacije o radu šaltera upravnih poslova.

Posebno je impresivno danas bilo na punktu interventne policije gdje se moglo uzeti u ruke razno policijsko naoružanje - od tonfi do pištolja i pušaka. Najimpresivnija je ipak bila pokazna vježba interventnih policajaca koji su demonstrirali kako rješavaju različite vrste napada, pritom razoružavajući napadače, odnosno eliminirajući iz njihovih ruku palice, noževe i pištolje. Zahvati nakon kojih je "napadač" redovito bio savladan i bačen na pod, nerijetko su bili popraćeni jaukom svladanog, ali i suosjećajnim uzdahom ili pak oduševljenim uzvikom posjetitelja među kojima se našlo i nešto stranih turista. (Marica KOŠTA, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter