Sigurno u nove speleološke akcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski speleološki savez u veljaci je održao seminar o samospašavanju, a u nastavku edukacije u nedjelju je organizirao seminar o sigurnosti u akcijama koji je okupio clanove svih šest istarskih speleoloških udruga. Procjenjuje se da u Istri ima pedesetak aktivnih speleologa.

- Savez je osnovan prošle godine te je u ovogodišnjem programu stavio naglasak na sigurnost svih sudionika speleoloških aktivnosti, rekao je Matej Mirkac, tajnik Istarskog speleološkog saveza i predsjednik Speleološke udruge iz Pule.

Nedjeljni seminar sastojao se od teoretskih predavanja o raznim opasnostima koje vrebaju pri bavljenju speleologijom te o preventivnom djelovanju, kvalitetnoj pripremi i organizaciji speleološke akcije. Predavaci su upozorili i na opasnosti od ugljicnog dioksida, što je veliki problem u istarskim speleološkim objektima.

- Nesrece se dogadaju vrlo rijetko, a kada do njih dode, one na srecu nisu teške. Cilj je medutim sprijeciti bilo kakvu nezgodu i nauciti kako postupiti u toj situaciji tako da ce vec iduci seminar biti na temu pružanja prve pomoci, kaže Mirkac.

Istarske speleologe ugostio je u Rockom Polju buzetsko speleološko društvo "Cicarija" iz Buzeta, osnovano prije osam godina, koje broji 15-ak clanova. Saša Pavletic, tajnik SD-a "Cicarija", kaže da ce za dvadesetak dana novi speleolozi položiti ispit za pripravnika i steci pocetna znanja potrebna za bavljenje speleologijom.


Podijeli: Facebook Twiter