Sigurno putovanje po snijegu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putovanje automobilom u zimskim uvjetima može donijeti razne opasnosti ako se ne pridržavate odredenih pravila. Ako se potrudite, vaše putovanje automobilom ne mora se pretvoriti u nocnu moru. Uz odredene mjere opreza, putovanje može biti sigurno i opušteno, savjetuju na stranici ehow.com.

? Pripremite automobil za vožnju u zimskim uvjetima. Napunite spremnik jer nikada ne znate što vas ocekuje na cesti i kada cete opet moci stati na benzinskoj stanici.

? Provjerite jesu li gume ispravno napumpane, a ne zaboravite ni na zimske gume ili lance.

? Prije nego sjednete u automobil i krenete, bilo bi dobro provjeriti je li automobil potpuno ispravan ili je potrebna intervencija automehanicara.

? Pobrinite se da sva svjetla i brisaci budu ispravni te da imate dovoljno tekucine u automobilu.

? Prije kretanja, ocistite sav led i snijeg s vozila, a radite to i za vrijeme putovanja ako bude potrebno. U vozilu obavezno imajte strugalice za led, lopatice za cišcenje snijega, cetke i metlice.

? Obavezno se prije puta odmorite i naspavajte jer to ce vam uvelike olakšati vožnju u zimskim uvjetima. Takoder, pratite i vremensku prognozu.

? Obavijestite najmanje jednu osobu o svom putovanju, odredištu i približnom vremenu dolaska.

? Nabavite potrebne autokarte.

? Ponesite dovoljno pitke vode, nekvarljivu dugotrajnu hranu, možete spakirati i voce i povrce, a dobrodošli su i orasi, bademi, lješnjaci. Neka svega bude dovoljno barem za dva dana u slucaju da zapnete u snježnoj oluji. Takoder, ponesite i lijekove koji vam trebaju i koji bi vam možda mogli zatrebati, te kutiju za prvu pomoc.

? Neka baterija vašeg mobilnog telefona bude puna, a obavezno ponesite klasicni punjac i punjac za automobil. Nabavite i sve brojeve koji bi vam mogli zatrebati u hitnim slucajevima.

? Ne zaboravite ponijeti dekice, rezervnu toplu odjecu, rukavice, jastuke...

? Ako vam se dogodi da ostanete zatrpani u snijegu, dobro ce vam doci signali kojima možete poslati poziv u pomoc.


Podijeli: Facebook Twiter