Sigurnije u istarsko podzemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski speleološki savez za svoje je clanove organizirao seminar o samospašavanju koji se danas i sutra održava u Nugljanskoj peci na Cicariji. Prvi je to u nizu seminara i edukacija predvidenih ovogodišnjim programom.

Cilj je podignuti razinu sigurnosti svih sudionika speleoloških aktivnosti koje su u konstantnom porastu, istice tajnik Istarskog speleološkog saveza Matej Mirkac.

Samospašavanje je tehnika kojom speleolog unesrecenog kolegu u što je moguce kracem vremenu skida s užeta na koje je pricvršcen tehnickim spravama za kretanje po užetu. Poznavanje i vladanje ovom tehnikom iznimno je važno da bi se izbjegli tragicni ishodi koji mogu nastati ukoliko unesreceni speleolog više od 20 minuta visi na užetu bez svijesti ili mogucnosti pomicanja.

Do dolaska pomoci može proci i više sati, pa se speleolozi u takvoj situaciji mogu osloniti iskljucivo na svoje kolege koji se nalaze s njima u speleološkom objektu.

Strucnu i logisticku potporu u realizaciji seminara pružit ce Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Pula i županijska Vatrogasna zajednica.


Podijeli: Facebook Twiter