Sigurna kuca dobila automobil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jadranka Cernjul, koordinatorica udruge Sigurna kuca Istra, primila je u cetvrtak od župana Ivana Jakovcica kljuceve automobila koji im je na korištenje dala Županija. Tako je župan ispunio obecanje dano njoj i njezinim suradnicama prošle godine na Medunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Cernjul je zahvalila na vozilu i dodala da je prijevozno sredstvo posebno važno kada ženu treba preseliti od muža nasilnika, odvesti ju, primjerice, u bolnicu, na sud ili djecu na lijecenje.

Sigurna kuca Istra vec cetvrtu godinu uspješno pomaže ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci, djeluje na dva ureda na javnim adresama u Puli i Porecu te ima tri skloništa cija je lokacija tajna. Do sada su clanice ove udruga zaprimile više od 400 telefonskih poziva, radile s više od 200 žena na 1.550 sastanaka.

Na broj Sigurne kuce javile su se žene iz 29 istarskih opcina, ali i osam opcina izvan naše županije, dok se u sigurne prostore do sada smjestilo 12 žena i 16 djece. Niti jedna se nije vratila nasilniku. Na broj telefona 052/500-148 može se nazvati utorkom, srijedom i cetvrtkom od 9 do 13 sati te ponedjeljkom i petkom od 9 do 13 i od 17 do 19 sati.

Od 2008. Sigurna kuca ima razvijen i hodogram hitnog smještaja žrtvi i izvan radnog vremena, kada se uz suradnju policije smještaju na privremenu lokaciju. Ovaj je oblik pomoci do sada koristilo šest žena sa sedmero djece. Važno je reci da sve žene koje se obrate ovoj udruzi dobivaju i psihosocijalnu, emotivnu te pravnu podršku.


Podijeli: Facebook Twiter