Sigurna kuca cuva živote

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sigurna kuca Istra s dva ureda i tri tajna umrežena skloništa, jedinstven je model u Hrvatskoj. Kroz skloništa je u tri i pol godine prošlo ukupno 18 žena s 25-ero malodobne djece, dok su trenutno u kuci smještane cetiri žene - žrtve nasilja. U povodu Medunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, predstavnice Sigurne kuce Istra na celu s koordinatoricom Jadrankom Cernjul primio je istarski župan Ivan Jakovcic.

Župan je istaknuo da je Sigurna kuca u svome radu postigla iznimne rezultate i da ce im, s obzirom na ostvareno, Županija pružiti svu mogucu pomoc i potporu u radu. Cernjul se, osim županu, zahvalila i medijima koji, kako je rekla, pridonose senzibilizaciji javnosti da prokaže i osudi nasilnika.

Kako je istaknula Branka Žužic, glasnogovornica udruge, Sigurna kuca Istra jedinstvena je i po tome što je, uz pomoc policije, razradila postupak za hitne situacije, kada ženu treba promptno skloniti od nasilnika. Tada po nju i djecu dolazi policija iz bilo koje policijske postaje, odvozi je u hotel gdje je sljedeceg dana preuzimaju djelatnice udruge. Od pocetka godine, otkako je ovaj jedinstveni program zaživio, po hitnom postupanju smještene su cak cetiri žene s cetvero djece.

Iznijevši strašan podatak da je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijena cak 101 žena, vecinom od svojih bracnih ili izvanbracnih partnera, Žužic je navela kako dobar model tajnih skloništa, kakav postoji u Istri, zasigurno cuva i živote žena. Inace, u 2006. godini u Istri je ubijena jedna, a u 2007. godini cetiri žene. Podaci za ostale godine clanovima udruge nisu dostupni.

Cernjul je kazala da su educirane volonterke i strucne suradnice Kuce putem broja telefona 500-148 dostupne svim ženama iz Istarske županije. Dosad je ovaj broj nazvalo 396 žena, a njih 186 došlo je po psihosocijalnu i pravnu pomoc. Koliko je ovakav oblik pomoci ženama potreban ilustrira i podatak da je s njima odradeno ukupno 1.389 sastanaka. Samo se u ovoj godini Sigurnoj kuci javilo 105 žena, a radilo se s njih 58.


Podijeli: Facebook Twiter