Signalizacija u Nezakcijskoj prema propisima

(Foto Alen Vitasović)
(Foto Alen Vitasović)

Nakon što je u Glasu Istre objavljena fotobilješka pod naslovom "Kamo skrenuti u Nezakcijskoj" vezana na fotografiju koju je čitatelj poslao o horizontalnoj signalizaciji u toj ulici, nadležni pojašnjavaju razloge zbog kojih se pristupilo označavanju horizontalne signalizacije na način koji je vidljiv na fotografiji.

Navode da je postavljanje vodoravne i okomite prometne signalizacije u Nezakcijskoj ulici provedeno sukladno Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama i sukladno normi HRN U.S4.229 u kojoj je izričito navedeno da strelica na kolniku, kojom se obilježava obvezan smjer kretanja vozila, mora biti udaljena pet metara od crte zaustavljanja. Kako je križanje Nezakcijske i Scalierove ulice specifično, navodi se u pojašnjenju, zbog iznimno male duljine na kojoj je, poštujući gore navedene zakonske propise i norme, na kolniku bilo nužno označiti pješački prijelaz, crtu zaustavljanja, oznaku STOP i strelicu kojom se označava obavezan smjer kretanja, smatraju da time vozači nikako nisu dovedeni u zabunu, već naprotiv.

Nadležni smatraju da je nova regulacija prometa u značajnoj mjeri doprinijela boljem prometovanju i povećanoj sigurnosti svih sudionika u prometu, posebice pješaka, kojima su nogostupi oslobođeni za kretanje. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter