Signalizacija na putu pješacima, ali usmjerava vozače

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Unatrag gotovo dva mjeseca hotel s pet zvjezdica Vila Vulin na Stoji ostala je bez svih putokaza, odnosno ijedne ploče koja bi turiste mogla uputiti do tog butique hotela koji je upravo uoči ljetne sezone dobio pet zvjezdica.

Već tada su iz Grada Pule odgovorili da su u suradnji s pulskom Turističkom zajednicom postavili novu jednoobraznu turističku signalizaciju, a nakon toga uklonili svu koja nije izrađena i postavljena u skladu s važećim pravilnicima, među kojima je bila i ta Vile Vulin.

Pa tako valja naglasiti da je važećim Pravilnikom o turističkoj i ostaloj signalizaciji na području Grada Pule, usvojenim 14. ožujka ove godine definirano postavljanje nove turističke signalizacije i uklanjanje postojeće nepropisne turističke signalizacije. Tada su naglasili da su samo za Vilu Vulin skinuli 22 znaka.

No, upravo smo nedavno naletjeli na još jednu takvu signalizaciju koja je ipak poprilično "propisno zbunjujuća". Naime, usred nogostupa duž Giardina, točnije ispred ulaza u Istarske knjižare nalazi se putokaz za drugi hotel, "Galija", koji se nalazi dvije ulice iznad - u Epulonovoj ulici.

Strelica upućuje prema Istarskim knjižarama, pa se odmah da zaključiti da je namijenjena vozačima koje se obavještava da na idućem skretanju moraju ići udesno jer je Epulonova jednosmjerna. No, tu je vidljiva jedna nelogičnost - zašto je signalizacija postavljena posred te ulice gdje smeta pješacima, kada je namijenjena vozačima pa je trebala biti bliže tom idućem skretanju, jer sumnjamo da će je na tom mjestu vozači uočiti?!

Također, ne možemo ne primijetiti da je s druge strane ta ista signalizacija poprilično ružna, a mogla je recimo biti dvostrana pa da ima informativnu ulogu i za pješake. Stoga smo upitali Grad po kojem su projektu razmješteni stupovi signalizacije, kome je taj posao povjeren, za koji novac i tko je odlučivao o lokacijama?

- Izgled, dimenzije i način postavljanja turističke signalizacije kojom su naznačeni hoteli u Puli, postavljeni su u skladu s Pravilnikom o turističkoj i ostaloj signalizaciji na cestama na način da usmjeravaju vozače do željenog hotela iz nekih važnijih smjerova. Znak kojim se usmjerava prema hotelu "Galija" je itekako potreban, tvrde u Gradu Puli i pojašnjavaju da prema ovom hotelu usmjeravanje počinje s Ulice Prekomorskih brigada, preko Šišanske, Zagrebačke, a budući je Epulonova ulica jednosmjerna od Poljane sv. Martina do Zagrebačke, putanja se iz Zagrebačke nastavlja do Giardina, pa Zadarskom do Epulonove ulice, odnosno samog ulaza u hotel "Galija.

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter