Šid se priprema za novi način prihvata izbjeglica

Ilustracija (D. Soldo/CROPIX)
Ilustracija (D. Soldo/CROPIX)

Izgradnjom tranzitnog centra za izbjeglice koje balkanskom rutom prolaze prema zapadnoj Europi, Šid se priprema za provedbu dogovora ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije o prijevozu migranata vlakom izravno iz Šida do zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu, gdje se prvi takav vlak očekuje u srijedu.

"Radimo kako bismo što prije prihvatni centar priveli njegovoj svrsi. Ovo je samo jedan od ukupno tri prihvatna centra kakva se za izbjeglice i migrante grade na ovom području", kaže povjerenik za izbjeglice i migrante općine Šid Ivica Jović dok obilazi radilište budućeg centar u Šidu koji se gradi preko puta šidske željezničke stanice na prostoru nekadašnje klaonice Mesne industrije "Srijem".

Riječ je o nizu zidanih objekata nekadašnje klaonice čije je preuređenje započelo i radnici iz njih iznose dosadašnji inventar. Među tim zgradama pozornost izgledom posebno plijeni vila koja se preuređuje za smještaj isključivo žena i djece.

"Svi oni koji u jednom trenutku ne budu mogli stati u vlak prema Hrvatskoj bit će smješteni ovdje gdje će imati potpune uvjete za boravak, hranu i smještaj. Ovdje će se moći smjestiti oko tisuću osoba", navodi Ivica Jović dodajući kako se Republike Srbija trudi da migrantima omogući uvjete za normalan boravak do transfera prema Hrvatskoj. Napominje i kako će se na zelenoj površini usred kompleksa izgraditi i šatorsko naselje.

Po njegovim riječima, za smještaj izbjeglica i migranata na području Vojvodine, pored postojećeg prihvatnog centra u Principovcu i ovoga u Šidu, radi se i prihvatni centar u Adaševcima, a u sva tri centra Srbija će osigurat smještaj za ukupno oko 2.500 osoba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter