Šibensko-kninska županija zbraja štete noćašnjeg olujnog nevremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradovi i općine Šibensko-kninske županije u četvrtak ujutro zbrajaju štete koje je protekle noći pričinilo olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom, a među ostalim oštećena je i književna građa šibenske Gradske knjižnice.

Županijski centar 112  u Šibeniku noćas je zaprimio više od 550 poziva građana koji su tražili pomoć zbog problema uzrokovanih nevremenom, a vatrogasci su intervenirali 115 puta.

Najviše intervencija bilo je na ispumpavanju poplavljenih objekata, najčešće u šibenskoj gradskoj četvrti Dolac koja je poplavljena još sinoć, te na području Vodica, Srime i Tribunja.

U vodenoj bujici uništen dio građe u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića

Šibenska Gradska knjižnica Jurja Šižgorića također je pretrpjela materijalnu štetu. Vodena bujica koja je noćas poplavila središte Šibenika, provalila je kroz jedan od podrumskih prozora knjižnice te je poplavljena cijela podrumska etaža.

Uništen je dobar dio knjižne građe,  vatrogasci su još uvijek na terenu te ispumpavaju podrumsku galerijsku dvoranu koja je pretvorena u bazen.

Tijekom dana bit će procijenjeno kolika je nastala šteta, no ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić izvijestio je  da će ustanova, unatoč problemima, danas raditi kao i svakog dana.

 Šteta je nastala i na dijelu šibenske ulice prema gradskoj četvrti Šubićevac, gdje je vodena bujica iščupala granitne kocke koje je nanijela na gradskoj poljani.

Štete i u Tisnom i Vodicama

Iz Županijskog centra 112 također se doznaje da je noćas  od kopna bio odsječan otok Murter, budući da je poplivala prometnica prema otoku, no stanje je sad normalizirano.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin noćas je na općinskim web stranicama izvijestio da će  proglasiti elementarnu nepogodu zbog štete koju je na području općine izazvalo nevrijeme s kišom. Klarin je pozvao sve stanovnike koji su pretrpjeli štetu da ju što prije prjave općinskim službama.

Velike poplave štetu su uzrokovale i na vodičkom području. Poplavljeni su mnogi podrumi, vodena bujica oštetila je neke gradske prometnice, a jutros stanovnicima probleme zadaje i smrad koji se širi iz kanalizacijskih šahtova čije je poklopce izbila voda.

Neka područja Šibensko-kninske županije još uvijek nemaju struju, no situacija bi se trebala normalizirati tijekom dana, naglašavaju iz ŽC 112. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter