Šibenik: Velik doprinos istarskoj arheologiji

Duje Rendić-Miočević (treći slijeva) na svečanosti otvaranja prve faze revitalizacije amfiteatra 1985. u Puli
Duje Rendić-Miočević (treći slijeva) na svečanosti otvaranja prve faze revitalizacije amfiteatra 1985. u Puli

Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Muzej grada Šibenika i Arheološki muzej u Zagrebu od četvrtka do nedjelje 15. rujna upriličuju u Šibeniku znanstveni skup naslovljen "Illyrica Antiqua II – in honorem Duje Rendić-Miočević". Uz brojne goste, sudjelovat će i pulski arheolozi mr. Kristina Džin i dr. Robert Matijašić.

Duje Rendić-Miočević (Split, 29. lipnja 1916. - Zagreb, 3. travnja 1993.), bio je poznati hrvatski arheolog.

"Doprinos akademika Duje Rendića-Miočevića istarskoj arheologiji" naslov je izlaganja mr. Kristine Džin. Iz zaista bogatog i raznolikog životnog i znanstvenog opusa akademika Duje Rendić-Miočevića, mr. Džin je izdvojila dio koji je povezan s istarskom arheologijom.

Dr. Robert Matijašić izlagat će pak temu "Romanizacija Histra u rano rimsko doba", gdje će također ponuditi vrlo zanimljiv presjek stvaralaštva ovog iznimnog arheologa.

Rendić-Miočević sudjelovao je i na brojnim znanstvenim skupovima koji su se ticali istarske povijesti i(li) arheologije. Među njima valja istaknuti znanstveni skup "Noviji rezultati u proučavanju povijesti i kulture Istre" uz akademika Mirka Maleza i prof. Marina Zaninovića, gdje je sudjelovao priopćenjem na svoju omiljenu temu "Neke karakteristike histarske onomastike", koji je znanstveni prilog objavljen u časopisu Histria historica Povijesnog društva Istre (god. 4, sv. 2, Pula 1981.). Dvije godine kasnije bio je jedan od inicijatora i, kao pročelnik Razreda za društvene znanosti JAZU-a, član Znanstvenog odbora Međunarodnog znanstvenog skupa "Antički Nezakcij u povijesti i kulturi Istre" organiziranog u povodu 85. obljetnice otkrića ovog višeslojnog značajnog istarskog arheološkog lokaliteta.

U razdoblju od 1983. do 1988. sudjelovao je s akademikom Androm Mohorovičićem kao savjetnik u radu Odbora za revitalizaciju, održavanje i korištenje amfiteatra u Puli , a sudjelovao je i na međunarodnom znanstvenom skupu "Tri arene: Pula, Verona, Rim. Istraživanja, zaštita i revitalizacija" nosećim priopćenjem "Uloga amfiteatara u antičkom svijetu" koje je objavljeno u godišnjaku Histria antiqua (sv. 9, Pula 2003.) Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju, Brijuni-Medulin Sveučilišta u Zagrebu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter