Šibenik: Uhiceni zbog zlocina nad Srbima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šibenska policija uhitila je cetiri osobe pod sumnjom da su 1992. pocinile ratni zlocin u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku. Iz MUP-a je našem listu potvrdeno da su medu njima bivši nacelnik šibenskog SIS-a Tvrtko Pašalic i bivši zapovjednik 73. bojne Vojne policije Željko Maglov.

Oni su u cetvrtak ujutro, dan nakon uhicenja, privedeni u istražni centar splitskoga Županijskog suda i ispituje ih istražna sutkinja Ljiljana Stipišic.

Sumnjice se za ratni zlocin protiv ratnih zarobljenika, dok se jednu osobu tereti da je pocinila i zlocin protiv civila. O zlocinima u šibenskom vojnom zatvoru Kuline pisalo se još krajem devedesetih godina, a nadležne obavještajne službe i MORH imali su sve informacije o tome još 1993. godine.

Medutim, MORH je tada stao na kraj toj prici zakljuckom posebnog povjerenstva prema kojem je najveci prekršaj u Kulinama bila samovolja zatvorenika. Pritom su ignorirana upozorenja na silovanje jedne civilne zatvornice te na mucenja, ponižavanja i premlacivanja.

Mediji su objavljivali i sadržaje izvješca tadašnjeg zapovjednika vojnog pritvora Damira Boršica o premlacivanju na smrt jednog ratnog zarobljenika, kao i batinanju drugih zarobljenika, uz njegove molbe da ga se smijeni jer ne može sprijeciti zlostavljanja.

Zlostavljanja su, prema tim izvještajima, nocu provodili Željko Maglov i drugi vojni policajci, nakon što bi zatvorenike tijekom dana redovno ispitivali Barišic i njegov kolega vojni policajac Milorad Paic. Barišiceva izvješca su, medu ostalim, navodila i da je Tvrtko Pašalic, prije posjeta delegacije Crvenog križa Kulinama, premještao izmrcvarene zatvorenike u druge vojne zatvore u Zadru i Kerestincu.

Ime Željka Maglova javnosti je poznato iz procesa za krijumcarenje automobila i šecera pod zaštitom odora HV-a i Vojne policije, te za posjedovanje droge. Na splitskom sudu bio je još 1999. osuden na dvije godine zatvora zbog šverca vozila, no presuda je ukinuta i vracena splitskom sudu na ponovno odlucivanje. Osuden je i na 10 mjeseci zatvora zbog posjedovanja heroina.

Mediji nagadaju da su jucerašnja uhicenja rezultat detaljnih iskaza bivših zatocenika Kuline, koji su hrvatskom odvjetništvu stigli iz Srbije. (Sergej ABRAMOV/Novi list, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter