Šibenik: Lažne vodice javno na prokazuju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Licencirani turisticki vodici iz Šibenika krenuli su u žestok obracun s nelojalnim konkurentima koji im radom na crno oduzimaju posao te ih prijavljuju inspekciji, ali i fotografiraju i javno prokazuju na "zidu srama" na svojoj Facebook stranici. Akciju je pokrenula Udruga turistickih vodica Sv. Mihovil, a na zidu srama vec je osvanulo prvih nekoliko fotografija lažnih vodica.

- Ne možemo podnijeti da svatko radi razgled grada i da se govore gluposti. Vodic treba biti obrazovan, treba znati sve o gradu. Sami smo svjedocili "vodicima" koji su na autobusnom kolodvoru pitali prolaznike kuda se ide do katedrale sv. Jakova. Jednu sam djevojku cula kako na engleskom jeziku grupi pokazuje zvonik na crkvi sv. Barbare i uvjerava ih da je to zvonik katedrale sv. Jakova, a culi smo i da je katedrala na popisu UNESCO-a samo zbog glava na njoj. Ljudi ih placaju, a oni gostima u Šibeniku ne pokažu ništa osim katedrale i k tome daju krive informacije. Zato smo odlucili da ih fotografiramo i javno objavimo - kaže Irena Kuac, tajnica Udruge.

Dodaje da ima primjera da lažni vodici sami na kolodvoru zaskacu goste koji doputuju u Šibenik, neke turisticke agencije umjesto licenciranih vodica angažiraju studente kako bi uštedjeli, a veliki problem su inozemni vodici koji u Hrvatsku doputuju s grupama.

U šibenskoj udruzi licenciranih turistickih vodica, koja broji 55 clanova, isticu da odlicno suraduju s inspekcijskim službama, prijavljuju im vodice koji rade na crno i kažnjava ih se, ali, naglašava Kuac, "obim posla je ogroman, a inspektori ne mogu cijeli dan samo sjediti ispred katedrale".

Uz zid srama na Facebook stranici, Udruga je izradila i plakat na kojemu je istaknuto da vodici moraju imati iskaznice koji ce biti postavljen na ulazu u katedralu sv. Jakova, dok je šibenska Turisticka zajednica odlucila i na info-tabele staviti natpis da turiste mogu voditi samo vodici s licencom za šibensko podrucje. (Z. DELJANIN)


Podijeli: Facebook Twiter