Šibencanin uništio spomenik u Varivodama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spomen obilježje ubijenim srpskim starcima u selu Varivode, uništio je 47-godišnji Šibencanin Mile B. koji je nakon uhicenja divljacki cin priznao policiji.

On se u noci na petak automobilom iz Šibenika dovezao do 40-ak kilometara udaljenih Varivoda te je drveni križ sa cirilicnim natpisom «mucki ubijeni 28. rujna 1995.» polomio na tri djela. Nakon toga išcupao je i ukrao plocu na kojoj su bila ispisana imena devetero srpskih civila koje su gotovo dva mjeseca nakon Oluje likvidirali pripadnici HV-a.

Prilikom bijega iz Varivoda izletio je s "Opel Astrom" s ceste te ga je policija brzo pronašla i privela u kninsku postaju gdje je sve priznao i istražitelje odveo do mjesta na koje je bacio drvenu plocu sa imenima žrtava.

Protiv njega je podignuta kaznena prijava za uništenje spomenika, a vezano uz kazneno djelo zlocina iz mržnje, nakon cega je priveden istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku.

Nacelnik Opcine Kistanje Slobodan Roncevic je pozdravio brzu policijsku reakciju i otkrivanje pocinitelja te je izrazio nadu da ce biti primjereno kažnjen. Dodao je i da ce uskoro u Varivodama biti sagraden novi spomenik u znak sjecanja na ubijene srpske civile.


Podijeli: Facebook Twiter