Shuffle minimalan do daske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerovali ili ne, prema analizama neovisnih strucnjaka Apple najvecu zaradu ne ostvaruje na najskupljem, vec na najjeftinijem clanu megapopularne iPod obitelji, modelu Shuffle. Iako su mnogi sa skepsom gledali na maleni media player, bez zaslona, opremljen samo najosnovnijim opcijama, Apple je, kao i nebrojeno puta dosad, pogodio žicu korisnika i Shuffle se preko noci pretvorio u veliki hit.

S vremenom je model osvježavan, no koncepcija je ostala ista. Cim jednostavniji, cim manji, cim lakši. Cetvrta generacija Shufflea pokazuje da se u svemu može pretjerati pa i u minijaturizaciji. I onako sicušan, novi Shuffle je dodatno smanjen i sada podsjeca na minijaturni USB stick. Za razliku od prethodnika, cije je kucište preuzelo oblik i funkciju klasicnog žicanog daljinskog upravljaca, novi je model izveden u monoblok formi i, izuzev jedne preklopke, na sebi nema nijednu tipku.

Na kvalitetu izrade poslovicno nema nikakvih zamjerki. Kako je kucište prakticno izliveno u jednom komadu aluminija, uredaj djeluje vrlo robusno, a mala masa od svega desetak grama i izostanak bilo kakvih pokretnih dijelova novi Shuffle cine prakticno potpuno otpornim na slucajne padove cak i na najtvrde podloge.

Kvaliteta zvuka je solidna, no ništa više od toga, a tradicionalna boljka ni ovdje nije izostala. Iako je možda pretenciozno reci da je kvaliteta priloženih slušalica loša, one sigurno primjetno zaostaju za ostatkom hardvera. Kod drugih modela u ponudi ovo i ne predstavlja toliki nedostatak jer se odlicne stereo slušalice (neke od entry Sennheiserovih ili Sony modela) mogu kupiti po cijeni od oko 200 kuna. Nažalost, kako su kontrole u ovom slucaju sastavni dio slušalica, nije ih moguce zamijeniti drugima te se korisniku ostaje zadovoljiti s onime što je dobio u paketu.

Drastican pad cijene flash memorije zaslužan je za ucetverostrucenje memorije te bazni Shuffle sada ima pristojna cetiri gigabajta memorije. Iako i ovako koncipiran Shuffle ima svoju klijentelu, teško se oteti dojmu da je Apple  pretjerao u minijaturizaciji. Jedna jedina upravljacka tipka, ma kako genijalno napisan bio softver, ni približno ne može zamijeniti kombinaciju nekoliko zasebnih tipki, dok je funkcionalnost jednog "jog" kotacica bolje uopce niti ne spominjati. Nedostatak zaslona se odavno prestao spominjati.

Što se cijene tice, ona je ocekivano viša od konkurencije u klasi i u domacim trgovinama iznosi oko 640 kuna. Zlobnici ce reci da za nju s obzirom na mogucnosti uredaja nema nikakvog opravdanja, no Apple je oduvijek jako dobro uspijevao naplatiti svoje ime.


Podijeli: Facebook Twiter