Showroom u kojem tartuf ima glavnu riječ

Tartufarenje kao obiteljska tradicija: Daniela i Marko Puh te Kvinto i Anita Zigante
Tartufarenje kao obiteljska tradicija: Daniela i Marko Puh te Kvinto i Anita Zigante

Jeste li ikad poželjeli saznati nešto o tartufima iz prve ruke? Iz godine u godinu takvih je mogućnosti sve više. Pokazno traženje podzemne gljive afrodizijačkog svojstva sastavni je dio svake tartufarske manifestacije. U zadnje vrijeme popularan je lov na tartufe, u engleskoj verziji egzotičnog imena truffle hunting, a najnoviji trendovi dolaze iz Buzeta, gdje je obiteljska tvrtka Natura tartufi otvorila showroom, koncepcijski vjerojatno jedinstven sadržaj takve vrste u Hrvatskoj.

U moderno uređenom interijeru, nalik na mali suvremeni muzej tartufarenja, promovirat će vlastite proizvode na bazi tartufa, ali i educirati posjetitelje kroz Malu školu tartufa. Buzetsku tvrtku za izlov, otkup i distribuciju tartufa na domaćem i stranom tržištu 1992. godine osnovali su supružnici Kvinto i Anita Zigante sa Sovišćine, a sada uz njih djelatnost nastavljaju mlade generacije, njihova kći Daniela Puh sa suprugom Markom.

- Klasičnu priču o tartufima želimo odjenuti u novo ruho i ponuditi drugačiju, moderniju prezentaciju. Osmislili smo prostor u kojem će tartuf i stvarno i simbolički imati glavnu riječ, kroz priču o našim proizvodima, o tajanstvenoj šumi i njenom neobičnom stanovniku koji stoljećima u njoj caruje, njegovom veličanstvu istarskom bijelom tartufu. Održavat ćemo tematske večeri gdje će se uz jela s tartufima prezentirati i istarski vinari i njihova vrhunska vina, pojašnjava Daniela Puh.

Na predstavljanju showrooma prezentirana su vina Degrassi, ona koja se izvrsno sljubljuju s finger food hranom, malim zalogajima poput paštete od tune pomiješane s kremom od bijelog tartufa, paštete od peradi i tartufate, kreme od vrganja i tartufa s jelenjim fileom i kombinacije mini ražnjića; salame od tartufa te kockica kozjeg i kravljeg sira s tartufima. U ponudi je i pokazno traženje tartufa te lov na tartufe, kao i Mala škola tartufa gdje će polaznici dobiti simbolične diplome.

- Naši gosti moći će ovdje i nešto naučiti o tartufima, i to iz prve ruke jer se čitava obitelj bavi tartufarenjem te se možemo pohvaliti da imamo živu četvrtu generaciju tartufarki u obitelji, kaže Daniela. Noni Mariji 85 je godina, majki Aniti 57, Danieli 32, a njenoj kćerkici Paoli osam godina.

Showroom nije klasičan degustacijsko-prodajni prostor koji bi mogao proći kao svojevrsna kušaonica tartufa, već i puno više od toga, nadogradnja je obiteljske tradicije koja seže u tridesete godine prošlog stoljeća. Kvintov djed Pietro Černeka davne 1932. godine od jednog Talijana kupio je psa tragača Rena koji je njušio prve tartufe u Istri. Supružnici Zigante još su kao petogodišnjaci sa svojim roditeljima kročili Motovunskom šumom u potrazi za tartufima. Nakon dugogodišnjeg tartufarskog staža osnovali su firmu Natura tartufi.

U suradnji s inozemnim partnerom u međuvremenu su pokrenuli liniju proizvoda na bazi tartufa, a danas imaju vlastitu obiteljsku proizvodnju u Buzetu. Plan prodaje za ovu godinu je 30.000 staklenki. Najprodavanija su maslinova ulja s bijelim i crnim tartufima, tartufata te razne mješavine vrganja i tartufa kao i sir s tartufima, a najveći se dio plasira kroz turizam i vinoteke na domaćem tržištu, zaključio je Marko Puh. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO/Snimila Jelena PREKALJ )


Podijeli: Facebook Twiter