Show Dine Merlina u rasprodanoj Areni

Skupština istarske županije (D. ŠTIFANIĆ)
Skupština istarske županije (D. ŠTIFANIĆ)

Laseri koji su proparali zrak u Areni i osvijetlili njen unutrašnji plašt i dio stepenica označili su preksinoćni početak još jednog trijumfalnog dolaska Dine Merlina koji je još jednom potvrdio status jedne od najvećih regionalnih zvijezdi. Od prvog trenutka bilo je jasno da njegov koncert na kojem promovira album "Hotel Nacional" po kojem je i turneja dobila ime, neće biti običan nastup nego pravi show, a to je pogotovo bilo jasno dva sata i petnaest minuta kasnije kada je sve bilo gotovo. 

Merlina je dočekala rasprodana Arena, puna iznimno raspoložene publike, kao što je i on sam bio.

- Kakav prizor, komentirao je prezadovoljni Merlin ne propustivši pohvaliti "najljepšu otvorenu pozornicu na svijetu", zamolivši pritom publiku za dopuštenje da joj se predstavi kroz glazbu. Merlin se trudio odaslati dobre vibracije u ljetnu večer, a publika mu je u tome svojski pomagala i na pozitivu uzvraćala pozitivom da bi se pred kraj to oduševljenje pretvorilo u pravi delirij. Ponekad je pretenciozno reći da je netko raspametio publiku, to zvuči malo otrcano i neuvjerljivo, ali Merlin je preksinoć zbilja tako djelovao na publiku.

Spektakl za uši i oči

Dobra atmosfera na početku zakuhana s "Hotel Nacional" i "Kad čovjek voli ženu" nastavila je krčkati i ključati bez ijednog većeg hlađenja do samog kraja. Naravno da publika kao cjelina ima svoje ukuse i favorite kao i pojedinci koji ju čine, ali preksinoć je dominiralo zajedništvo. Na neke pjesme publika je reagirala već nakon prvog takta, primjerice "Umri prije smrti" koja je dodatno podigla atmosferu u prvom dijelu koncerta i za vrijeme koje je bina okupana narančastim svjetlom. Malo kasnije dok izvodi "Sve je laž", bina je sva u plavom. Očito je da se ništa nije htjelo prepustiti slučaju nego je sve brižljivo pripremano i s vizualne i sa akustične strane kao i onog dijela što se tiče komunikacije s publikom.

- Zaboravio sam da sam počeo kao radničko dijete, prilično siromašan. Ne želim to zaboraviti, svoj jezik, kako je to pričati ga i razumjeti ga, povjerio se nakon pjesme "Kokuzna vremena", a to mu je poslužilo i kao uvod u "Nedostaješ" za vrijeme koje su laseri opet u akciji. Kada se govori o njegovim korijenima, onda je preksinoć njima ipak možda najbolju počast odao u emocijama nabijenoj i osjećajno eksplozivnoj "Jel Sarajevo gdje je nekad bilo". 

Kako koncert ide prema kraju čini se da treba jedan "Kremen" da dodatno rasplamsa emocije u Areni i okrene brigu na veselje jer takva je pjesma, a mnogobrojna publika se zdušno prihvaća refrena. Tada na binu stiže i poruka u boci iliti "message in a bottle". Simbolika nije slučajna jer Dino kaže da je to poruka od Stinga koji je dvije večeri prije nastupio na istom mjestu. Sting je, kao, poručio Dini da se nada da uživa na najljepšoj pozornici kao što je i on uživao. "Moram ti reći u povjerenju, moj bend je stvarno dobar, ali tvoj je vrhunski", kaže poruka iz boce. 

Publika "osvijetlila noć" mobitelima

"Godinama" započinje s jakim plesnim ritmom, a publika pjeva iz sveg glasa. Ta pjesma je ujedno i znak odabranim obožavateljicama i obožavateljima da se popnu na pozornicu i pripreme se za nešto što će uslijediti dvije pjesme kasnije jer Dino je odlučio ovaj koncert učiniti posebnim. Naime, osim što su cijeli nastup snimali profesionalni kamermani pa je Arenu cijelu vrijeme koncerta prelijetao i jedan dron, za vrijeme izvedbe pjesme "Ako izgovorim ljubav" na bini se sjatila grupa iz armije njegovih fanova koja je dobila priliku da mobitelima sudjeluje u stvaranju spota za ovu pjesmu. Dečki i cure na bini se trude što više toga pohvatati, neki prate Dina u stopu, sve do kraja produžetka pozornice koji se nalazi na njenoj sredini. Vidjet ćemo kako će to ispasti.

- Sanjao sam da se čovječanstvo umorilo od ratova, krvi i mržnje, da su se ljudi zaželjeli mira, ljubavi i solidarnosti, priča Dino prije no što će krenuti s "Kad si rekla da me voliš" koja je kao neki kraj službenog dijela, ali nastavak kreće odmah, bez suvišnih zastajkivanja i usporavanja jer to je bilo i za očekivati. Dugi bis, od nekih šest, 
sedam pjesama dovodi atmosferu do ključanja pa i više od toga. Možda je publika svjesna da koncert ide prema kraju pa želi što više uživati u hitovima kao što su "Bosnom behar probeharao" ili "Kad zamirišu jorgovani". U jednom trenutku Merlin umiruje zahuktalu publiku i objašnjava da je došao na red za njegov najdraži trenutak na 
koncertu te poziva publiku da upali sve mobitele, da "osvijetli noć" što ona i čini te niz svjetlosnih točkica odjednom prekriva dvorište amfiteatra. "Nemojmo izgubiti iz vida naše ciljeve, stavove i sretnu zvijezdu", poručuje Dino nakon čega kreće "Deset mlađa". Za sam kraj ostavljena je balada "Undo". 

- Hvala za jednu prekrasnu, nezaboravnu noć. Ako bude prilike i zdravlja, ponovo ću vas sresti, kaže na kraju. Publika zna da je gotovo i ne traži više. Očito, ono što je Merlin podario bilo je i više nego dovoljno, ne samo kada se radi o pjesmama nego i o emocijama.

Imao je za to on jako dobru pomoć, veliki prateći bend i vrhunske glazbenike koji 
su također dali sve od sebe da sve bude uigrano i da zvučna slika bude kompletna. Tu se opet vraćamo na i onaj jaki vizualni dio, uz lasere, svjetla i ekrane na bini.

(Mladen RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter