Shinzo Abe: Otočje Senkaku pripada Japanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Budući japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u ponedjeljak da se o japanskom suverenitetu nad otočjem Senkaku "ne može pregovarati" s Kinom.

"Otočje Senkaku integralni je dio japanskog teritorija. Japan posjeduje i nadzire te otoke u skladu s međunarodnim zakonima. To nije podložno pregovorima", rekao je Abe na konferenciji za novinare dan nakon što je na parlamentarnim izborima pobijedila Liberalno-demokratska stranka kojom predsjedava.

Liberalno-demokratska stranka vraća se na vlast nakon tri godine provedene u oporbi. LDP, koji je zapravo konzervativna stranka na japanskoj političkoj pozornici, osvojio je 296 od 480 zastupničkih mjesta u parlamentu. Njegov odani saveznik, stranka Novi Komeito osvojila je dodatna 32 zastupnika, pokazuju projekcije televizije Asahi, a to bi značilo da japanski konzervativni blok ima dvotrećinsku većinu u novom parlamentu. Vladajuća Japanska demokratska stranka premijera Yoshihika Node osvojila je samo 65 mandata, po istom izvoru.

Smatran "jastrebom" u vanjskoj politici, Abe je tijekom svoje kampanje obećao odlučnost glede teritorijalnih razmirica koje Japan ima sa susjedima, posebice Kinom.

Senkaku, ili Diaoyu kako se otočje zove u Kini, u središtu je teritorijalnog spora koji se pogoršao nakon što je Tokio polovicom rujna nacionalizirao dio tih nenastanjenih otoka u Istočnom kineskom moru.

Šef konzervativaca upozorio je već u nedjelju navečer, čim je objavljeno da je njegova stranka premoćna pobjednica parlamentarnih izbora, da otočje Senkaku, koje potražuje Peking, pripada Japanu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter