Shinzo Abe novi japanski premijer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Shinzo Abe izabran je u srijedu za japanskog premijera u obama domovima parlamenta, deset dana nakon velike pobjede njegove konzervativne Liberalno-demokratske stranke (LDP) na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Abe kojeg na diplomatskoj pozornici smatraju 'jastrebom', dobio je glasove 328 od 478 zastupnika u donjem domu i 107 od 234 zastupnika u senatu, što mu, drugi put u karijeri, omogućuje da preuzme vodstvo zemljom.

U utrci su, ali bez većih izgleda, sudjelovali i novi predsjednik Demokratske stranke Japana (DPJ) Banri Kaieda i bivši guverner Tokija Shintaro Ishihara koji sada predvodi Stranku obnove. Abe će dužnost preuzeti pošto ga službeno imenuje car Akihito.

Shinzo Abe (58) se tako vraća za kormilo zemlje oslabljene višegodišnjom gospodarskom krizom i pogoršanjem svojih diplomatskih odnosa, napose s Kinom.

Abe koji je već bio premijer od rujna 2006. do rujna 2007., obećao je da će ispraviti greške trojice ranijih premijera iz DPJ-a koji su se smjenjivali u zadnje tri godine.

Abe im zamjera da su uništili gospodarstvo, pokvarili odnose sa susjednim zemljama, Kinom, Korejom i Rusijom te da su naljutili saveznike Amerikance a da zemlja od svega toga nije imala nikakve koristi.

Sastav Abeove vlade objavit će se u srijedu poslijepodne, nakon susreta s predsjednikom stranke Novi Komeito, tradicionalnog saveznika LDP-a, koja bi za svoju potporu na izborima trebala biti nagrađena jednim ili dvama mjestima u Vladi.

Abe je najavio ubrzavanje gospodarske aktivnosti čak i po cijenu još većeg zaduživanja zemlje i pružanje otpora Kinezima, ponajprije u vezi sa simboličnim prijeporom oko otočja Senkaku. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter