Shiningu pobjeda na Fiumanki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 14. Fiumanku, veliku riječku regatu, ove se godine prijavilo rekordnih 209 brodova. U igri s maestralom, koji je svojom "snagom" uspio samo lagano zamreškati površinu mora, najbolje se snašla posada krstaša Shining Umago s kormilarom Željkom Perovićem. Superiornom krstašu i njegovoj uigranoj posadi nije trebalo puno da se odvoji od konkurencije. Sedam nautičkih milja dugu rutu do Žurkova i natrag do cilja u riječkoj luci, Shining je odjedrio za jedan sat, 51 minutu i 30 sekundi.

- Na početku je nešto malo puhalo uz obalu. Spasio nas je taj dobar start, iskoristili smo ono malo vjetra i brzo smo se odvojili od konkurencije. Posada nije učinila niti najmanju grešku tijekom regate, pa nam je žao što je ruta bila skraćena, rekao je Željko Perović, kormilar pobjedničkog broda.

Poput većine sudionika, Željko Perović Fiumanku vidi kao veliki događaj za Rijeku - ne samo sportski. Regata je, objašnjava, na razini velikih, ona je sjajna promocija Rijeke.

Favorit Shining slavljenički je po ulazu u luku napravio nekoliko krugova oko bove, a članovi njegove slovensko-hrvatske posade zapljeskali su i jedrilicama koje su stizale iza njih. Prije svega posadi Uroša Žvana za kormilom jedrilice K3 Telecom i onoj Sama Žvana, skipperu lanjskog pobjednika jedrilice Casali. Četvrta je pak završila austrijska Aquila s Christianom Bayerom. Izvrsno peto mjesto osvojila je jedrilica Follow me Croatia na čelu sa starim morskim vukom Ivicom Šćurićem. (S. BRAJČIĆ, D. FRANČIŠKOVIĆ/NL, snimio D. ŠKOMRLJ)


Podijeli: Facebook Twiter