Shema školskog voća - besplatno voće svakog petka


Tko voli jesti voće? Na to su pitanje svi učenici prvog A razreda Osnovne škole Tone Peruška u Puli podigli visoko ruku i svatko je želio reći koju vrstu voća najviše voli. "Kruške, grožđe, banane, jabuke…"

Prošlog su tjedna mališanima za vrijeme marende podijeljene upravo jabuke u sklopu europskog programa "Shema školskog voća" koji je od ove školske godine uveden i u hrvatske škole s ciljem promoviranja zdravih prehrambenih navika kod djece. Više od 130 tisuća učenika od prvog do četvrtog razreda iz osnovnih škola diljem Hrvatske dobiva po jedan besplatni dodatni obrok svježeg voća ili povrća tjedno, i to tijekom 35 tjedana do kraja nastavne školske godine 2013./2014.

Besplatno voće u osnovne škole na području Pule stiže svakog petka, a u školi Tone Peruška voće se dijeli u razredima za vrijeme marende.

- Ukupno imamo 153 učenika u nižim razredima koji dobivaju po jedan komad voća. Ovo nije jedino voće koje djeca jedu u našoj školi. Veliku važnost pridajemo zdravoj prehrani učenika tako da se voće i inače nalazi u sklopu redovnih marendi, i to dva do tri puta tjedno. Često na meniju imamo kuhane marende, no tu ponekad nailazimo na otpor učenika jer ne žele svi pojesti primjerice paštu s tunjevinom. Potrebno je vremena da se prehrambene navike djece promijene, a projekt dodatnog besplatnog obroka voća u tome također pomaže, istaknuo je ravnatelj Kristijan Cinkopan.

Učiteljica 1a razreda Sandra Tatić napominje da učenici vrlo rado pojedu voće.

- Najčešće im se u sklopu projekta besplatno dijele jabuke i mandarine. Kroz nastavu često razgovaramo o važnosti zdrave prehrane, kaže Tatić.       Da ovi mališani vole voće, potvrdili su i sami kada su pohrlili na jabuke i smazali ih u trenu.

- Najviše volim jabuke, naranče i banane. Svaki dan jedem voće jer je zdravo, otkriva nam učenica Leana Pletikos. Druga djevojčica, Viktorija Tomić, koja je tog dana slavila rođendan pa je bila posebno raspoložena, kaže da su joj upravo jabuke najdraže. Prvašić Stefan Pejkić priznaje da voće ne jede baš svaki dan, ali da će se ubuduće potruditi da ga pojede. Viktor Svetić kaže da voli sve voće bez razlike, ali nakon nekoliko trenutaka razmišljanja dodaje da mu je ipak najdraža lubenica. No, do ljeta je još dugo, pa će sada vrlo rado i on s ostalom djecom pojesti jabuku. (M. JERIN, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter