Sharon pokopan na obiteljskom imanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši izraelski premijer i vojni zapovjednik Ariel Sharon pokopan je u ponedjeljak poslijepodne na obiteljskom imanju na jugu Izraela, pokraj druge supruge Lily, javlja AFP.

Tijekom vojnog pogreba osam generala izraelske vojske je nosilo lijes, omotan u izraelsku zastavu. Prema židovskoj tradiciji vojni rabin je u znak tugovanja poderao okovratnike pokojnikovih sinova Omrija i Gilada koji su zatim izrekli molitvu mrtvih Kaddish.

Izgovarajući posmrtno slovo, šef stožera general Benny Gantz je obećao da će ostati vjeran borcu i podsjetio je na Sharonovu dugu vojnu karijeru.

Među izraelskim i stranim istaknutim osobama pogrebu su nazočili američki potpredsjednik Joe Biden i izaslanik Blikoistočnog kvarteta bivši britanski premijer Tony Blair.

Više stotina Izraelaca je izdaleka pratilo pogreb na obiteljskom imanju Sycomores koje se nalazi na zapadnom rubu pustinje Negev. Sharon je pokopan uz suprugu koja je umrla 2000. godine. Lijes Ariela Sharona je dovezen na imanje u vojnom vozilu nakon službenih odavanja počasti ispred izraelskog parlamenta Knesseta u Jeruzalemu.

Ariel Sharon, 11. izraelski premijer, umro je u subotu u 85. godini nakon osam godina kome izazvane moždanim udarom. Kao vojni zapovjednik proslavio se u četirima izraelskim ratovima, za neovisnost 1948., Sueskom ratu 1956., Šestodnevnom ratu 1967. i Jomkipurskom ratu 1973. godine. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter