Shakira: Ovdje sam samo zbog vas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trebao je to biti još jedan nezaboravni spektakl u Areni, ali na kraju je prvi Shakirin pohod na Zagreb završio kao tek jedan korektno odraden koncert pop zvijezde koja ipak ne može parirati Lady Gagi. Uz nešto veci fokus na muziku, a manji na pirotehnicke, koreografske i ostale efekte, Shakira je u Arenu prizvala 10-ak tisuca posjetitelja, pretežno mlade generacije.



I upravo bi u toj ciljanoj populaciji mogao biti dio problema. Iako se ova latino zvijezda laganim pop hiticima obraca uglavnom klincima, ozbiljan bend koji stoji iza nje i nastup reduciran na tek nekoliko presvlacenja i cetiri petardice na kraju koncerta nekako ne zadovoljava mladež gladnu intenzivnijeg bombardiranja svih njihovih osjetila.

Bokovi ne lažu


A onoj nevoljnoj nekolicini muškaraca koji su uglavnom došli kao tate ili eventualno pratitelji prijateljica s rodendanskim kartama za koncert, nije ostalo drugo nego da s tribina promatraju doista divlje bokove džepne latino dive koji, kako kaže jedna njezina pjesma, ne lažu.

No valja biti pošten i reci da iza Shakire stoji ozbiljan, uvježban i sviracki discipliniran bend. Dobro, možda su konstantno prisutne tri gitare na stageu ipak pretenciozno forsiranje bez nekog vidljivijeg efekta, ali udaraljke, bubanj, bas, klavijature, gudacka sekcija i matrica, uz pratece vokale, odraduju solidan sviracki posao.



A nema puno zamjerki ni na Shakirin glazbeni ukus ako se govori o citatima koje koristi u svojim nastupima. Prvo je u hit "Whenever, Wherever" umiksala "You"re Unbelievable" EMF-a, a onda je iznenadila latino obradom "Nothing Else Matters" Metallice. Iako valja reci i to da pjesmi nisu baš previše laskali mandolina, violina i viola.

Dopunska iz seksualnog odgoja

Kod mladahne publike ocekivano su bolje prolazile nove od starijih stvari, pa su tako najviše ovacija zaslužile "Waka, Waka" ili "Loca", ali i "Gypsy", "She Wolf" i "Hips Don"t Lie". Dio publike na njihovu je srecu uspio cak i zaplesati zajedno sa Shakirom u pomno osmišljenoj koreografiji s prizvukom seksualnog osvještavanja mladih ženskih bokova.



Uz poruke poput: "Ovdje sam samo da bih vas zadovoljila" i edukativne lekcije djevojcicama o zamamnom ženskom mrdanju guzom, Shakira se svrstava u red onih izvodaca koji poput nezaobilazne Lady Gage svojoj pretežno mladolikoj publici organiziraju dopunsku nastavu seksualnog odgoja.

Shakira je nedvojbeno glazbenica solidnih vokalnih sposobnosti, odlicna "frontwoman" kompleksnog benda, koja se ne libi ni usne harmonike ili gitare tijekom nastupa na kojem nije samo otvaracica usta. Ali na koncertima na kojima je red za kokice pet puta veci od reda za pivo traži se ipak nešto drugo, da ne kažemo nešto više. (Davor MANDIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter