Shaggy na prvom izdanju porečkog Rise up festivala


Poreč je prvi put otvorio turističku sezonu novom trodnevnom glazbeno-zabavnom manifestacijom Rise up, na kojoj je sinoć u uvali Peškera glavna zvijezda bio osebujni jamajčanski glazbenik Shaggy s pratećim bandom. Nekoliko tisuća posjetitelja iz Istre i drugih dijelova Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije plesalo je i zabavljalo se uz svjetske hitove u suvremenim aranžmanima i novije skladbe iz 20-godišnje karijere popularnog reggae, pop i dance autora i izvođača.

S posebnim oduševljenjem dočekane su svima znane "Sexy lady", "Boombastic", "Oh, Carolina", "It wasn’t me", "Angel" i "Strenght of a woman". Shaggy je predstavio i svoj posljednji, prošlogodišnji album "Out of many, One music", naglasivši da je surađivao s producentima Slyem & Robinom, pravim legendama u svijetu originalne reggae glazbe. S kolegama je tijekom cijelog nastupa pozivao okupljene na akciju, podizanje ruku, ritmični ples, pjevanje i skakanje. "Croatia!" i "Ladies!" bile su riječi koje je naviše puta uzviknuo tijekom večeri. U jednom je trenutku njegov DJ posvetio New Yorku pjesmu "Empire state of mind" Jay Z-ja i Alicie Keys, a Shaggy je sve stopirao najavljujući hit koji predstavlja Hrvatsku. Prema sugestijama koje je dobio od domaćina, odlučio se za Severininu "Italianu". 

- Bez obzira gdje nastupamo, uvijek u naš repertoar uvrstimo jednu pjesmu najveće domaće zvijezde. Rekli su mi da je to u Hrvatskoj Severina i birali smo između "Italiane" i "Brada Pita", a sudeći po reakciji brojne publike nismo pogriješili što smo odabrali "Italianu". Nisam razumio tekst, ali mi se jako sviđa pjesma. Bilo je sjajno! Energija ovih ljudi i pozornica koja je smještena na samoj obali ostat će mi zauvijek u sjećanju i nadam se da ću se vrlo brzo vratiti u Hrvatsku!, komentirao Shaggy.

U uvodnom dijelu večeri posjetitelje su animirali Dj Chill i Emancipation band, a zatim je zagrijavanje povjereno Kirilu Djaikovskim s njegovim miksom elektronske glazbe i elemenata iz makedonske etno muzičke riznice, pri čemu su mu se pridružili trubači, violinist, klavijaturist i njujorška vokalistica TK Wonder. Djaikovski, Makedonac koji je 80-ih godina nastupao s kultnom grupi Leb i Sol, da bi 90-ih počeo graditi novu uspješnu glazbenu karijeru u Australiji te je za album "Homebound" dobio odlične kritike u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Do ranojutarnjih sati za mix pultom su ritam određivali Tara McDonald & Jidax.

Večeras su na programu na velikoj pozornici s vrhunskim ozvučenjem i impresivnim efektima nastupi svjetske dance i pop atrakcije rumunjskih korijena Inne, nizozemskog DJ dvojca Sunneryja Jamesa & Ryana Marciana, DJ-a Daniela Klaricha i Veda Lemara, La Fieste s Ibize te spektakularni vatromet. (K. FLEGAR, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter