Shabby chic - pohabano je lijepo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Shabby chic (pohabani stil) namještaja pojavio se u Engleskoj najprije na selu, a kasnije je postao popularan u višim i srednjim klasama. Danas se shabby chic može uklopiti u razne stilove interijera.

Shabby chic se odnosi na vrstu dizajna i stil uredenja koji ukljucuje korišteni namještaj, fotelje i umjetnicke predmete iz razdoblja starijeg dizajna. Ime stilu dala je dizajnerica Rachel Ashwell, sredinom 80-ih. Namještaj datira iz razlicitih povijesnih razdoblja, posebno 19. stoljeca u Engleskoj i Francuskoj.

Danas vecina izradenog namještaja u shabby chic stilu pruža dojam starog i istrošenog, kao da je korišten kroz nekoliko generacija. Udobnost, ljepota nesavršenosti, elemenata koji su tijekom vremena zaboravljeni u potkrovlju, kao i želja za jednostavnoscu, prakticnosti življenja te zahvalost prema nasljedu, temelji su na kojima je nastao shabby chic.

Karakteristicne boje ovog pokucstva su bijela, krem ili blage pastelne. Zidovi su iste ili komplementarne boje. Podovi su drveni ili je drvo obojeno u bijelo. Ako volite intenzivne boje, shabby chic nije za vas.

Ako nemate afiniteta ili niste poklonik preinaka starih dijelova namještaja, lijepe komade možete naci na tržištu antikviteta ili zatražiti pomoc profesionalnog dekoratera. Svoju staru vitrinu, stolac ili komodu obojite u prikladnu bijelu, krem, pastelnozelenu ili plavu boju. Budite kreativni i sami uredite dom u shabby chic stilu!


Podijeli: Facebook Twiter