Shabby chic butiga otvorena u Brtonigli

Soba kao iz bajke
Soba kao iz bajke

Kako dom pretvoriti u romantično utočište, prepuno elegancije i s daškom prošlih vremena? Jednostavno. U centru Brtonigle šestero tamošnjih obrtnika i umjetnika udružilo je svoje snage i nedavno otvorilo jedinstveni izložbeni prostor u kojem nude pokućstvo i ostalu opremu za dom u ljupkom shabby chic stilu.

Sve što nude - komode, ormare, stolove, stolice, tacne, čajne servise, vaze, tanjure, figurice, vrpce, posude za cvijeće, bicikl za vrt, željezne krevete s baldahinom, starinsku opremu za kupaonice i još mnogo, mnogo toga - zajedno su napravili, a idejna začetnica svega i najbolja poznavateljica tog retro stila je Fiorella Kmet, koja budno nadzire svaki predmet što urede i onda u svojoj butigi ponude.

Uz Fiorellu, za dekoracije je zadužena Gordana Puškarić, Franko Turina je obrtnik koji se bavi željezom, Darko Damjanić je stolar, sve što poželite dekorativno će obojati Fermino Civitan, a najmlađa među njima i akademska umjetnica Lovorka Lukani izrađuje predmete od keramike s daškom prošlosti.

- Dekoracije od abažura, tekstila, zatim svijećnjaci s čipkom, ručnici, stolnjaci, zavjese, kuhinjske krpe, jastuci i različiti dekorativni elementi od prirodnih materijala u shabby chic stilu - sve to moj je hobi već dugo, a tako mi je i kuća uređena. Kolegice su me nagovarale da to prezentiram, pa sam krenula iz šale tražiti tko bi mi se pridružio, ispričala je Fiorella, najavivši da s kolegama radi na osnivanju udruge zanata "Maison chic/lijepa kuća".

Nijedan drugi stil ne može nadmašiti shabby chic - šarm patine, izbijeljene rustika, bogatstvo florealnog uzorka i miris prirodnih tkanina. Prevladava bijela u svim nijansama, a onda i pastelne boje - mint zelena, starinska roza, nježna vodeno plava, blago tirkizna, lila i ljubičasta. I premda je novo ili restaurirano, sve baš mora izgledati kao da je nađeno na buvljaku ili kod dame iz doba belle epoque - ženstveno, cvjetno, nježno.

Za njih se brzo pročulo. Tijekom blagdana posjetili su ih mnogi iz cijele Istre, Rijeke, Zagreba i Italije i zapravo su bili zatečeni interesom, vele naši domaćini. Voljeli bi da im se u buduću udrugu, za koju čekaju rješenje o osnivanju, pridruži još kreativaca. A trebaju im krojači i oni koji bi se bavili heklanjem i vezenjem.

- Nekoliko zadaća stavili smo pred našu udrugu: prezentacija i oživljavanje starih zanata, edukacija sumještana za zaboravljene zanate, promicanje korištenja recikliranih materijala, te okupljanje svih koji razmišljaju kao i mi, zaključuje Kmet. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter