Sezonu u Puli "drže" domaći gosti

U Puli izjednačen broj gostiju u odnosu na lani (B. P.)
U Puli izjednačen broj gostiju u odnosu na lani (B. P.)

Srpanj je pri kraju i zbrajaju se dolasci i noćenja turista, što za lipanj, što za protekli vikend. Iako su najave bile loše te se prognozirala loša turistička sezona, barem što se tiče Pule, brojke govore suprotno. Posljednjeg vikenda u srpnju u Puli je bio isti broj turista kao u istom razdoblju lani. Doduše, podaci se odnose na petak i subotu te dio nedjelje jer objekti imaju rok od 24 sata za prijavu pa se još prikupljaju podaci do kraja nedjelje. No, usprkos tome, razvidno je da nema većih odstupanja. Štoviše, u Puli je ovog vikenda, a u odnosu na lani, zabilježeno čak 50 posto više domaćih gostiju.

Ukupno su u Puli za vikend strani turisti ostvarili 26.594 noćenja, dok je ta brojka prošle godine bila 27.284. Domaći turisti ostvarili su pak 1.965 noćenja, a prošle godine ta je brojka bila 1.289, dakle ostvaren je porast od čak 52 posto u odnosu na lani. Sveukupno, za vikend je u Puli ove godine ostvareno 28.550 noćenja, a prošle 28.573 što znači da je u Puli gotovo jednak broj turista kao lani.

Tradicionalno je najviše Nijemaca koji su ostvarili 6.691 noćenje, tri posto manje nego u istom razdoblju lani. Najveći broj noćenja potom su ostvarili nizozemski turisti, 2.175, no njih je za razliku od Nijemaca, gotovo 20 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Slijede potom Talijani s 1.591 noćenjem, deset posto ih je manje nego lani kada su ostvarili 1.766 noćenja. Austrijanci su ostvarili 1.557 noćenja što je u odnosu na lani manje za 20 posto.

Što se tiče gostiju zemalja bivše Jugoslavije, po noćenjima prednjače Slovenci s 1.998 noćenja, i njih je više nego lani za sedam posto. Turisti iz Srbije ostvarili su 689 noćenja što je čak 44 posto više nego u istom razdoblju nego lani. Porast od čak 70 posto zabilježen je kod turista koji dolaze iz Bosne i Hercegovine koji su ostvarili 341 noćenje, dok je ta brojka prošle godine bila 200. Od zanimljivosti svakako valja istaknuti noćenja državljana Kazahstana koji su ove godine ostvarili 10 noćenja što je u odnosu na lani, kada su ostvarili četiri noćenja, povećanje od 150 posto. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter