Sezonu letenja zatvara Ryanirov let za London

Međunarodni letovi još dva tjedna
Međunarodni letovi još dva tjedna

Sezona letenja u pulskoj Zračnoj luci završava 2. studenoga kada će iz Londona u Pulu sletjeti posljednji ovogodišnji Ryanirov zrakoplov. Oni koji možda žele iskoristiti povoljnije cijene i otputovati imaju vremena još ovaj i idući tjedan letjeti u London, Frankfurt, Bruxelles ili Cologne prema kojima direktno iz Pule lete zrakoplovne kompanije Ryanair, Norwegina Flay i Eurowing.

Poznato je da je pulska zračna luka sezonskog karaktera, kao i to da je zimi iz Pule moguće letjeti Crroatia Airlinesom prema Zagrebu preko Zadra. No, od ove godine kreće i let Trade Aira za Split i Osijek - i to dva puta tjedno - petkom i ponedjeljkom. Po riječima direktora Zračne luke, Svemira Radmila, dosad je u Zračnu luku stiglo 427.910 putnika, što predstavlja rast od 24 posto u odnosu na prošlu godinu.

Porast nakon 25 godina

- Izuzetno smo zadovoljni s rezultatima koji su u skladu s našim planom poslovanja ili nešto malo iznad. Vesele nas nove linije koje su počele prometovati, kao i neka produženja letenja koja smo dobili, a vesele nas i nove kompanije koje su započele s letenjem u Pulu. Po prvi put smo nakon 25 godina prošli brojku od 400.000 putnika. Dobili smo i niz nagrada korisnika naših usluga, što nam potvrđuje da nismo izgubili na kvaliteti i to nas posebno raduje, rekao je Radmilo.

Podsjetimo, vodstvo Zračne luke za ovogodišnji si je cilj zacrtalo brojku od 400 tisuća putnika, koju su u rujnu uspjeli probiti kada je priređen i svečani prijem za 400 tisućitu putnicu. Zračna je luka Pula zadnji put ovu brojku zabilježila 1990. kad su imali 670 tisuća putnika, a poslije toga je započeo pad. Brojci od 400 tisuća najviše su se približiti sezone 2008., kada je kroz Zračnu luku prošlo 397.363 putnika. Dobra je bila i 2014. godina kada su imali blizu 385 tisuća putnika, a po najavama vodstva Zračne luke iduće godine u pulsku bi Zračnu luku trebalo stići pola milijuna putnika.

Rast prometa svakako je odraz uvođenja novih međunarodnih direktnih letova, što je jedan od prioriteta vodstva pulskog aerodroma. Tako je ove godine uvedeno čak 13 novih linija, što je rezultiralo dovođenjem i četiri nove zrakoplovne kompanije, a Pula je od početka sezone u travnju bila povezana s 30-tak međunarodnih odredišta. Imajući u vidu da se šest posto svih turističkih dolazaka u Istru ostvari preko pulske Zračne luke, svakako je zanimljiv i pregled broja dolazaka stranih putnika.

Britanci i Nijemci najbrojniji

Ove je godine stiglo najviše britanskih gostiju, ukupno njih 133.050, što je za 18 posto više nego lani. Britanci tako čine 30 posto od ukupnog broja putnika. Nakon njih slijede Nijemci, kojih je ove godine doputovalo 62.141 (17 posto više), te čine 14 posto svih pristiglih putnika. Na trećem mjestu po broju dolazaka pozicionirali su se Rusi, kojih je ove godine stiglo 36.233 (16 posto više), a Rusi ujedno čine 8 posto svih putnika. Ove je godine u Istru zrakoplovom stiglo i 29.529 Francuza (60 posto više), ukupno 16.502 Šveđana (4 posto više) i 15.833 Iraca, kojih je ove sezone stiglo čak 50 posto više nego lani.

Iako je sezona letenja pred zatvaranjem već počinju pripreme za iduću. Tako već sada postoje odlične najave pojedinih aviokompanija s kojima se pregovora. Primjerice, dogodine stiže Eurowings koji će letjeti prema čak pet destinacija u Njemačkoj - Düsseldorf, Stuttgart, Köln, Berlin i Hamburg. Dodajmo kako je veći broj sjedišta prema Puli već najavila kompanija Jet2.com, a od iduće godine kompanija Thomson uvodi Edinburgh kao novu liniju. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter