Sezonski šok: Skuplja vožnja morem

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Od 1. lipnja na snazi su ljetne, više tarife na domaćim trajektnim i brzobrodskim linijama. Kao i svake godine, karte će tijekom sezone biti u prosjeku dvadesetak posto više, no pravi šok očekuje se za dva tjedna, kada će karte na brzobrodskim linijama dodatno poskupjeti, u prosjeku za pedeset posto u odnosu na »zimsku« tarifu.

Cijene trajekata zasad neće se mijenjati, osim sezonskog poskupljenja, pa je tako trajekt od Brestove do Porozina na Cresu za osobni automobil koštao 96 kuna, a sada 115, dok je po osobi karta bila 15, a sada je 18 kuna. Karta za prijevoz osobnog automobila na relaciji Valbiska-Merag stoji 115 kuna, umjesto 96, kolika joj je cijena van ljetne sezone, dok karta za osobe sada stoji 18 kuna, umjesto zimskih 15.

Drastično je poskupjela cijena karte na liniji između Pule i Zadra gdje je promijenjen brodar. Umjesto sto kuna koliko smo lani plaćali kartu na brodu Bišovo od Pule do Zadra, za ti relaciju ćemo na Jadrolinijinom katamaranu Novalja izdvajati 200 kuna.

Karte na popularnim katamaranima također su poskupjele, pa tako plovidba od Rijeke do Malog Lošinja sada stoji 60 kuna umjesto 50, dok je cijena za otočane ostala 40 kuna. Takva će cijena ostati samo do 15. lipnja, kada će, prema prijedlogu Agencije za obalni linijski pomorski promet, karta za istu relaciju poskupjeti na 75 kuna. Karte prema Rabu i Novalji poskupjet će još i više, pa će u sezoni stajati 80 kuna, a izvan nje 60 kuna, koliko je sadašnja ljetna tarifa.

Nove su cijene za sad na razini prijedloga, ističu u Ministarstvu mora, a pomoćnik ministra Zdenko Antešić kaže kako će o novim cijenama biti odlučeno do 15. lipnja.

Neslužbeno saznajemo da je poskupljenje gotova stvar, a to dokazuje i podatak da su nove, više cijene ukalkulirane u natječaje za koncesije na 14 brzobrodskih linija duž Jadrana, koji bi trebali biti okončani u narednih tjedan dana. (Marinko GLAVAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter