Sezonska gripa kuca na vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od nove gripe u Istarskoj županiji u protekla dva mjeseca oboljele su najmanje 1.234 osobe. Toliki su broj slucajeva prijavili obiteljski lijecnici epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo. Da je prvi val gripe na izmaku, govori podatak prema kojem je proteklog tjedna bilo tek 36 novooboljelih. Nakon prošlotjedne incidencije od 144 slucaja, odnosno 205 prije dva tjedna, brojke pokazuju da pandemijska gripa posustaje.

Za petnaestak dana ocekuje se dolazak i sezonske gripe. Zajedno s ocekivanim drugim valom pandemijske gripe ukupno se ocekuje veci broj oboljelih, doznajemo od epidemiologa dr. Kemala Alambašica. Protiv nove gripe cijepilo se 625 Istrana, od cega najviše u Umagu, njih 160. Medutim, lijecnik naglašava da osobe starije od 60 godina pokazuju barem djelomican imunitet na novu gripu. Imunitet su stekli kontaktom sa srodnim virusima tijekom života.

- S novim virusom još cemo se nauciti živjeti jer on ne bira godišnja doba. Predstoji nam uvodenje kulture imunizacije, smatra dr. Alambašic.

Iz analize dosad oboljelih proizlazi da su novoj gripi najviše podložna školska djeca i radno aktivno stanovništvo. U dobi od 30 do 64 godina oboljelo je 503 osoba u Istri, u dvadesetim je godinama bilo 233 gripoznih, a 389 pripada dobnoj skupini od sedam do 19 godina starosti.

Prema gradovima u proteklih je dva mjeseca najviše oboljelih na podrucju Umaštine - 352 oboljela, a tek iza njih slijedi Pula s 278, Porec 228, Labin 176, Pazin 98, Rovinj 75 te Buzet s 27 oboljelih od nove gripe.


Podijeli: Facebook Twiter