Sezonom zadovoljni ministar i vlasnici, ne i radnici

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

Turističkom sezonom su zadovoljni ministar, poslodavci i vlasnici, ali ne i radnici, tim se riječima pred novinarima na ovogodišnju sezonu osvrnula predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre i Kvarnera Marina Cvitić. Dodala je da je bilo teško očekivati da će se ponoviti prošlogodišnja sjajna turistička sezona, no ovogodišnja je ipak nadmašila sva očekivanja.

- Rezultati su i više nego sjajni, bilježi se porast dolazaka i noćenja, a i financijski pokazatelji su iznad svih očekivanja. Svi zadovoljno trljaju ruke, bit će više novca u državnom proračunu, veća dobit za vlasnike, veći bonus za članove uprava turističkih kompanija, samo će radnici najmanje profitirati, ustvrdila je Cvitić.

Navela je da su gotovo sve turističke kompanije ove godine povećale plaće, u prosjeku za dva posto, ili nominalno za 60 do 100 kuna, a realno, kaže, standard radnika pada. Prosječna plaća turističkih djelatnika, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosi 4.624 kune i za gotovo 18 posto je niža u odnosu na prosječnu plaću u Republici Hrvatskoj.

- Kada se uzme u obzir da u taj prosjek ulaze i plaće menadžmenta i članova uprava, koji ne dobivaju ispod 30 tisuća kuna, lako je izračunati koliku plaću dobiva "proizvodni radnik u turizmu", kuhar, konobar, recepcionar ili pak spremačica i pralja. Žalosno je da se pritom stalno ističe da su radnici "ključ uspjeha u turizmu", u jedinoj uspješnoj gospodarskoj grani u Hrvatskoj.

- Smatram da u Istri treba zabraniti daljnju izgradnju turističkih kapaciteta bez izrade elaborata zapošljavanja. Danas na zavodu nema dovoljno sezonske radne snage, a elaborat bi služio da se vidi odakle će dolaziti radna snaga. U situaciji kada sve tvrtke, nakon oporezivanja, ostvaruju profite između 50 i 100 milijuna kuna, tada doista treba ponuditi i visoku razinu kvalitete prostora i radne snage, rekao je predsjednik SIK-a Bruno Bulić.

Naglasio je i da dio profita te turističke tvrtke moraju uložiti u lokalnu infrastrukturu, jer kao što se sada pojavio problem s vodom, isti je problem i s kanalizacijom, odvozom smeća, ali i zdravstvenom uslugom jer dolazi dvostruko više ljudi u sezoni. Taj problem, smatra Bulić, ne bi trebalo prebaciti na domicilno stanovništvo, već bi Vlada uredbom to trebala precizno odrediti.

- Turizam je kvalitetna djelatnost ako joj se pristupi dugoročno s određenim ciljevima, a pogubna ako se gleda samo na profit vlasnika i novac za državni proračun, rezimirao je na kraju Bulić. (Tekst i foto S. ZRINIĆ TERLEVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter