Sezonci u Istri iz Slavonije, Poljske, Rumunjske

Ilustracija (S. DRECHSLER/NL)
Ilustracija (S. DRECHSLER/NL)

Boris Ivesha, predsjednik Upravnog odbora Arenaturista i jedan od njezinih najveći dioničara, u nedavnom je razgovoru za Glas Istre izjavio da tvrtku brine nedostatak radnika te da joj nedostaje 17 posto od ukupnog broja radnika za sva zanimanja, od sobarica do kuhara. No, u istom razgovoru je obrazložio da će ubuduće riješiti taj problem. "Doći će nam radnici iz Poljske i Rumunjske", ustvrdio je Ivesha.

Vlasta Cukon iz odjela ljudskih resursa Arenaturista kaže da su ove godine kontinuirano zapošljavali te održavali optimalan broj radnika.

- Ivesha je vjerojatno mislio na buduće vrijeme kada se bude povećala kategorizacija objekata i podigao nivo kvalitete usluge, odgovorila je Cukon upitana zašto je Ivesha nedavno izjavio da Arenaturistu nedostaje 17 posto od ukupnog broja radnika za sva zanimanja, od sobarica do kuhara, te da će to riješiti zapošljavanjem radnika iz Poljske i Rumunjske.

Kako su nedostatak radnika riješile ostale istarske hotelske kuće? Goran Kukurin iz Odjela za ljudske resurse Plave lagune kaže da gotovo polovicu sezonaca angažiraju iz kontinentalne Hrvatske s obzirom na to da na području Poreča ne mogu pronaći potrebnu radnu snagu.

- Imamo odličnu komunikaciju putem naše Facebook stranice gdje potencijalni zaposlenici doznaju kako dobiti posao u Plavoj laguni. Koristimo i naše baze podataka te svake godine angažiramo radnike s kojima imamo dugogodišnju uspješnu suradnju, zaključio je Kukurin, koji je ranije radio i u Istraturistu i potvrdio da je na taj način uhodan posao i u toj umaškoj tvrtki.

U više navrata smo pisali da Istraturist angažira putem Zavoda za zapošljavanje čak 700 do 800 sezonskih radnika iz kontinentalne Hrvatske, a od kojih na područje Slavonije otpada oko 75 posto. Umaški hotelijer tim radnicima osigura smještaj i hranu u svojim objektima u Umagu.

Damir Lučić, sindikalni povjerenik te član Radničkog vijeća Arenaturista nam je rekao da u špici sezone konobar sa svim dodacima dobiva pet do šest tisuća, a sobarica oko 4.000 kuna te da je osnovna plaća u Arenaturistu manja nego kod drugih hotelijera, ali da su među najbolje plaćenima ako se uračunaju i dodaci: prekovremeni i noćni rad. Dakle, ljeti se može zaraditi prosječna plaća radeći u turizmu pa ipak Istrani izbjegavaju te poslove i zbog toga hotelijeri moraju angažirati radnu snagu iz kontinentalne Hrvatske.

Odgovor na pitanje što je tome razlog ponudio nam je sugovornik koji je blizak upravi jednog istarskog hotelijera. Veli da Istrani koji se odluče za sezonski posao radije prihvate posao u susjednoj Italiji gdje u sezoni mogu zaraditi koliko tijekom čitave godine u Istri. (Piše Paulo GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter