Sezonci biraju kvalitetne poslodavce

Male proizvođače marginalizirali su veliki lanci prisilivši ih na borbu za tržište (A. DAGOSTIN)
Male proizvođače marginalizirali su veliki lanci prisilivši ih na borbu za tržište (A. DAGOSTIN)

Turizam u Hrvatskoj iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate: raste broj dolazaka i noćenja, a statistike govore da turisti koji posjećuju najpopularnija ljetna odredišta troše osjetno više nego nekada. Najveće zasluge za takav rezultat mogu se pripisati značajnim investicijama i milijunskim ulaganjima kojima se svake sezone konstantno povećava kvaliteta smještajnih kapaciteta, podiže vrijednost destinacije i širi turistička ponuda. Dio zasluga ide i smišljenoj politici, ali sve to ne bi donosilo takve plodove da nema vrijednih turističkih djelatnika o kojima puno toga ovisi.

Posljednjih godina se konstantno provlači problem u kojem prvenstveno turističke tvrtke vape za kvalificiranom sezonskom radnom snagom, koje na tržištu rada već nekoliko godina nema dovoljno. Kvalitetniji poslodavci uspijevaju s tim problemom izaći na kraj stimulativnim plaćama i kreiranjem pozitivnog radnog okruženja, svrstavajući se na taj način u kategoriju poželjnih poslodavaca kod kojih je moguće odraditi dobar dio godine, naučiti nešto novo i napredovati u struci. Jedan od takvih je i pulski Arenaturist, koji je na proljeće ove godine promijenio ime i sada se zove Arena Hospitality Group.

Deficitarno zanimanje

U potrazi za sezoncima posjetili smo hotel Park Plaza Belvedere u Medulinu, koji s nekadašnjim hotelom dijeli samo ime, konture i lokaciju. Sve ostalo je skockano, a objekt je pomoću značajnih ulaganja podignut na razinu obiteljskog hotela s četiri zvjezdice, kojeg zbog sportski profiliranih sadržaja čitave godine rado posjećuju i sportaši.

Sabina Družetić iz Fažane u hotelu je zaposlena na poslovima sobarice. Njezino zanimanje spada u skupinu deficitarnih i vrlo je traženo. Sabina je već dugo u turizmu, radila je ranije i na pulskoj zračnoj luci, a u sustavu Arena Hospitality Group je od lani. Njezin angažman počinje već u prvom mjesecu i u principu radi skoro čitavu godinu.

- Jako sam zadovoljna primanjima i radnim okruženjem. Radim u jednoj smjeni, a imam dovoljno iskustva pa znam da su ovi ljetni mjeseci razdoblje kada ima puno posla i treba više potegnuti, kaže Sabina Družetić. Energija i svježina kojom zrači ruši stereotipe o sezonskim radnicima koji potpuno iscijeđeni, bez dana odmora u sezoni, na rubu snaga odrađuju duple smjene za mizernu plaću. Budući da njezin poslodavac ima hotele i izvan Hrvatske, voljela bi otići i tamo odraditi dio sezone. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter