Sezonce ceka povratak na burzu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj evidentiranih nezaposlenih pao je u svibnju na podrucju županije za gotovo 15 posto. Tocnije, nezaposleno je bilo 14,7 posto ili 1.187 osoba manje. U usporedbi s prethodnim mjesecom, svih sedam ispostava podrucne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilježi tako znacajno smanjenje registrirane nezaposlenosti.

Nezaposlenost je najviše pala u turistickim mjestima - u Porecu se smanjila za 32,5 posto, u Rovinju za 28, a u Umagu za 20,4 posto. U Labinu je nezaposlenost takoder smanjena, i to za 15 posto, u Pazinu deset dok se u najvecem istarskom gradu, Puli, smanjila za 8,7 posto. Najmanji pad, od tek 2,4 posto, bilježi Buzet.

Krajem svibnja na pulskom zavodu evidentirane su ukupno 6.883 nezaposlene osobe. U odnosu na isto razdoblje protekle godine (svibanj 2010.), broj evidentiranih nezaposlenih osoba manji je za cetiri posto, odnosno za 290 nezaposlenih osoba manje. Tijekom svibnja na zavod se prijavila 871 osoba, što je 64 posto više novoprijavljenih nego u travnju.

Zavod je pak tijekom prošloga mjeseca uspio zaposliti 1.332 evidentirane nezaposlene osobe. To je 450 osoba, odnosno 25 posto manje nego mjesec ranije.

S obzirom na to da se glavnina nezaposlenih, njih cak 96,7 posto, zaposlilo tek na odredeno vrijeme, znaci da veliki dio nakon odradene sezone ceka povratak na burzu. (B. PETROVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter