Sezona uspješna, place ostale iste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc uspješnoj turistickoj sezoni, nisu se povecale place za oko 8.000 stalno i sezonski zaposlenih radnika u velikim turistickim poduzecima Istre. To je prvi put u posljednjih desetak godina da primanja stagniraju, upozorila je Marina Cvitic, predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre i Kvarnera.

Rezultati sezone bolji su od ocekivanih i zato sindikat traži povecanje placa od 1. listopada, isplatu razlika od 1. svibnja kao i povecanje placa za 2010. godinu. Ocekuju da ce poslije 20. rujna zapoceti kolektivne pregovore u svim vecim turistickim tvrtkama Istre i dovršiti ih do konca godine.

- Place u turizmu godinama stagniraju, posebice u Istri. U prvih šest mjeseci prosjecna primanja u hrvatskom turizmu manja su u odnosu na državni prosjek za 18,4 posto i iznose 4.491 kunu. Ako se tome doda i krizni porez, onda je jasno da su kuhari, konobari, sobarice, recepcioneri i ostali radnici potplaceni. Placa sobarice sa svim dodacima ne dostiže 3.200 kuna. Zimi su place još niže jer nema dodataka. S takvim prihodima ljudi moraju preživjeti, kaže Cvitic i dodaje da nije cudno da nedostaje radnika u turizmu. Ako je radnik kljuc uspjeha, onda ga moraju i nagraditi.

Doznajemo nadalje da su na zahtjev sindikata veca turisticka poduzeca isplatila jednokratni dodatak na placu za srpanj u iznosu od 300 do 400 kuna. Jedino Laguna Novigrad to nije ucinila. Upravo ta tvrtka niti ne primjenjuje granski kolektivni ugovor, pa je osnovica za obracun place niža za pet posto. Dodatak na placu nitko nije isplatio za kolovoz, premda je bilo prostora za takvu isplatu, smatraju u sindikatu.

- Svjesni smo da ce pregovori za povecanje place neovisno o dobrim financijskim rezultatima poslovanja biti teški. Pokazalo se to i prošlih godina kada nije bilo krize, a tvrtke su dijelile dobit, dividendu i bonuse menadžerima i nadzornom odboru, a najmanje su profitirali turisticki radnici. Medutim, ne pada nam na pamet da nasjedamo na iste price da ce 2010. godina biti teška i neizvjesna, pa da bi place trebalo zamrznuti, kaže Cvitic i zakljucuje da su radnici najveci gubitnici ove sezone. Država, vlasnici i menadžeri dobit ce svoj dio kolaca, a radnici nerijetko niti pohvalu, a kamoli vece place.


Podijeli: Facebook Twiter