Sezona u Poreču bez reklamnih panoa u uskim ulicama?

Panoi smetaju pješacima (Arhiva)
Panoi smetaju pješacima (Arhiva)

Sezona u Poreču bez reklamnih panoa u uskim ulicama?

 

Još malo pa će sezona, prozračuju se poslovne prostorije, obavljaju sitni građevinski radovi, svi se pripremaju za Vazan. Nakon što je još jedna zima prošla u promišljanju načina revitalizacije starogradske jezgre sad je nužno pokrenuti inicijative kako bolje dočekati val turista.

Krajem prošle godine porečki Odbor za mjesne odbore i selo pokrenuo je zanimljivu inicijativu s ciljem poboljšanja općeg izgleda grada i svih ostalih izvangradskih mjesnih zajednica.

 

Mnogima koji su uključeni u turističku djelatnost proslijeđena je slijedeća poruka:"Složit ćemo se da živimo u jednom prekrasnom gradu u kojem je komunalni standard na visokom nivou, ali isto tako svjesni da do grada sa pet zvjezdica ima još mnogo posla. Kako bismo zajedničkim snagama doprinijeli uređenju našega grada predlažem otvaranje rasprave slijedom tri krucijalne točke: ilegalan rad na javnim površinama, poštivanje javnog reda i mira, rasprava o vizurama grada (urbana oprema, štandovi, kiosci, ugostiteljske terase, klupe …)".

Poziv je potpisao predsjednik Odbora za mjesne odbore i selo Kristijan Žužić koji je potom održao niz sastanaka uz prethodno pismeno očitovanje sudionika  Turističke zajednice Grada Poreča, Udruženja obrtnika s posebnim osvrtom na ceh ugostitelja i trgovaca, Vijeća Albanske nacionalne manjine.

Zanimljivi su prijedlozi koji su predani na zajedničkoj raspravi a među njima svakako vidno mjesto zauzima pitanje izgleda porečkih ulica i trgova tokom sezone, njihova vizura, odnosno vizualna rješenja koja su se udomaćila i ne pridonose konačnom estetskom imidžu. Na kraju višestrukih susreta donijet je i zaključak Odbora za mjesne odbore i selo koji je proslijeđen gradskoj upravi.

Glede pitanja vizure porečke starogradske jezgre članovi Vijeća Mjesnog odbora Joakim Rakovac (centar grada) predlažu da se po pitanju reklama i reklamnih panoa izvrši izmjena i dopuna akata gradskih odluka. U dokumentu koji je proslijeđen Gradu stoji zapisano: "Članovi Vijeća MO izrazili su nezadovoljstvo zbog neujednačenog estetskog izgleda urbane opreme, štandova, kioska, ugostiteljskih terasa, klupa i slično. Zato predlažu da se sve odluke gradskih vlasti vezane uz tu problematiku do početka turističke sezone prilagode i izmijene u cilju reguliranja stanja na javnim površinama. Traže zato ograničavanje količine i veličine reklamnih panoa po mikro lokacijama i po dužnom metru ugostiteljske terase (npr. dužina terase od pet metara može imati jedan pano i jedna stalak za cjenike).

Tvrde da je gužva na trgu Slobode nepodnošljiva: panoi smanjuju sigurnost pješaka pri hitnim intervencijama vatrogasaca i hitne pomoći, vizualno nagrđuju ulazak u starogradsku jezgru, ometaju normalan protok pješaka. Predlažu zabranu postavljanja reklamnih tabli u Dekumanovoj ulici uz iznimku dozvole  zavičajnom Muzeju i Palači Zuccato. Zbog uske ceste i korištenja površine za ugostiteljske terase u Eufrazijevoj ulici predlažu uvođenje zabrane postavljanja reklamnih panoa ili dozvolu isključivo na zakupljenoj javnoj površini terase. Na kraju traže da se strogo zabranjuje postavljanje panoa po nogostupima užeg centra grada.

Kada je estetika u pitanju, vijećnici predlažu unificiranje suncobrana, reklamnih panoa, tendi, itd… Traže da se označe njihovi maksimalni gabariti. Kada su štandovi, kiosci i klupe u pitanju predlažu izradu elaborata mikrolokacija s točno definiranom namjenom, izgledom i opremom svakog prodajnog ili uslužnog mjesta na gradskim javnim površinama. Predlaže se nadalje davanje prednosti prodavačima autohtonih proizvoda, suvenira, ručno rađenih proizvoda, bižuterije i slično. Količina, veličina i estetika cijele opreme koja se stavlja u funkciji promidžbe obrtničkog ili ugostiteljskog objekta bitno određuju opću sliku grada. Valja se nadati da će dio tih prijedloga biti prihvaćen i proveden. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter