Sezona u Istri: Rusi zbog Krima ostaju kod kuće?

Idućih tjedana znat će se koliko je zakupljenih "ruskih sjedišta" u avionima (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Idućih tjedana znat će se koliko je zakupljenih "ruskih sjedišta" u avionima (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Od 20 pa do 50 posto pulska hotelijerska kuća Arenaturist, po sadašnjim najavama, očekuje manje ruskih gostiju u odnosu na lanjsku, također katastrofalnu sezonu kada se govori o turistima iz te zemlje.

Potvrdila nam je to jučer njihova voditeljica prodaje i marketinga Manuela Kraljević, koja veli da bi se eventualno situacija mogla okrenuti na bolje ako se budu isposlovali novi avioni i ako bude više zakupljenih sjedišta u zrakoplovima, ali o tome će se znati više u idućim tjednima.

- Po onome što imamo najavljeno, odnosno po ugovorima, ova bi godina što se tiče ruskog tržišta mogla biti lošija nego lani. Problem je u tome što je u međuvremenu jedna agencija koja je prodavala aranžmane za Hrvatsku propala, a ostale su zadržale istu brojku što se tiče zakupa. Ipak, treba pričekati idući tjedan da vidimo koliko će biti zakupljenih sjedišta u avionima, kazala nam je Kraljević.

Da situacija nije bajna veli i direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević, koji je proteklih dana boravio na najvećem ruskom turističkom sajmu MITT u Moskvi, koji je posjetio i ministar turizma Darko Lorencin i gdje se Istra predstavlja u sklopu nacionalne prezentacije.

- Ove godine teško možemo očekivati povrat ruskih gostiju, veli, a možemo biti sretni ako turistički promet ostane na istom nivou kao i lani. Problem predstavlja politička kriza oko Ukrajine i Krima. Također, susrećemo se sa strukturnim problemom ruskog gospodarstva, a to je ogromna devalvacija rublja, čak 35 posto u zadnjih mjesec dana, čime se smanjuje kupovna moć. To nije problem koji pogađa samo Hrvatsku ili Istru, kaže nam Ivošević. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter