Sezona u Istri nije mogla gore poceti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka sezona u Istri nije mogla poceti gore i problematicnije. Uskrs je pred vratima, a svaki se dan cuje da ce neki od hotelskih kapaciteta ili kampova zbog raznoraznih problema biti zatvoren. Istodobno ce, po najavama, Istru za vjerske blagdane posjetiti manji broj turista jer Uskrs pada ranije nego lani.

Problematicni su Maistrini kampovi u Vrsaru, kamp Kažela u Medulinu, hotelski kompleks u Dugoj Uvali te hotel Amfora u Rapcu, koji - kad su otvoreni - ostvaruju znacajna turisticka nocenja.

Ovakva je situacija sramota za istarski turizam, posebno u recesijskim vremenima, kada se na sva usta govori da se treba boriti za svakog gosta i svaku kunu, kada se milijunski iznosi troše na promociju Hrvatske, pa tako i Istre, u cijelom svijetu, kada se turistima obecava ljetovanje iz snova na "Mediteranu kakav je nekad bio".

Zašto su problemi vezani uz te objekte eskalirali upravo sada, kada pocinje sezona koju zbog novih zapošljavanja i vece potrošnje u ugostiteljskim objektima, trgovini i drugim djelatnostima svi jedva cekaju. Ne ulazeci u to tko je u pojedinom slucaju kriv, a tko nije, zašto sporovi i nesuglasice nisu mirno riješeni tijekom zime ili odgodeni za vrijeme nakon turisticke sezone? Negativna reklama nikome nije potrebna!

Direktor županijske Turisticke zajednice Tomislav Popovic nada se da ce se sve riješiti prije nego što sezona pocne.

- U Dugoj Uvali i Rapcu problemi su drugacije prirode i odnose se na poslovanje i probleme tih tvrtki. Veci su problem kampovi u Vrsaru. Iskreno se nadam da ce se spor izmedu Maistre i Opcine riješiti. Ne želim ni pomisliti da se kampovi nece otvoriti. To bi bila tragedija, kratko je cijelu situaciju prokomentirao Popovic.

Nešto rjecitija bila je Marina Cvitic predsjednica Odbora za turizam SIK-a.

- Nedopustivo je da se to dogada, odnosno da se bogati svadaju - a tu mislim na slucaj Maistre i Duge Uvale - oko nekih stvari koje u ovom trenutku nisu toliko bitne, a za posljedicu imaju nezaposlenost radnika. Takvu je poruku više puta iznijela i sama premijerka Jadranka Kosor, koje je više isticala da se moramo boriti za svaku kunu i za svakog gosta. Sudovi neka rade svoje, neka se sporovi rješavaju, a dok se rješavaju, neka kapaciteti rade i radnici zaraduju svoje place, rekla je Cvitic. Istaknula je da ce SIK uputiti dopis Vladi u kojem ce se apelirati da se riješe svi problemi koji vec na pocetku opterecuju sezonu.

Što o citavoj situaciji misli Ministarstvo turizma i resorni ministar Damir Bajs? Odgovor na pitanje hoce li biti ukinute odluke o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti u Kaželi i Dugoj Uvali - nismo dobili. Ministar nam nije odgovorio. (Barbara BAN)

OVO JE SKRACENI TEKST KOJI MOŽETE U CIJELOSTI PROCITATI U NEDJELJNOM GLASU ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter