Sezona u Istri gotovo kao lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski turisticki djelatnici, iako turisticka sezona još nije gotova, vec su poceli slaviti. Naime, prvih 15 dana u kolovozu uspjeli su smanjiti minus od tri posto, koji je zabilježen u prvih sedam mjeseci što se tice dolazaka i nocenja, tako da bi sezona mogla završiti na istim brojkama kao i lani ili u minusu od jedan do dva posto.

- Turisticka je sezona u Istri bila toliko dobra, da jednostavno ne možemo vjerovati. Nitko se tome nije nadao buduci da su se pocetkom godine prognozirala loša sezona zbog gospodarske krize. Austrijanci i Nijemci povecali su postotak dolazaka i nocenja, tako da s njemackog tržišta bilježimo plus od šest, a austrijskog od sedam posto. Talijani su ostali na minusu od dva posto, Nizozemci su uspjeli doci na razinu od prošle godine, Slovenci su u plusu od dva posto. Poljaci su u minusu od dva posto u odnosu na lani, ali taj rezultat nije tako loš, ako se uzme u obzir da smo lani s tog tržišta imali plus od dvadeset posto. Najvece minuse bilježimo od Madara i to 25 posto te 30 posto od Rusa. Podbacili su i domaci gosti, kaže direktor županijske Turisticke zajednice Tomislav Popovic.

Ovaj vikend, što se dolazaka turista tice, je u silaznom trendu, što je i bilo za ocekivati krajem kolovoza. Tako je od petka do subote u podne u Istru je preko granicnih prijelaza Plovanije, Kaštela i Požana ušlo ukupno 85.101 gostiju, od cega je cak 78.895 stranih putnika i 6.206 domacih posjetitelja, doznajemo iz Operativno-komunikacijskog centra PU istarske. U isto je vrijeme preko granicnih prijelaza Istru napustilo ukupno 87,966 putnika medu kojima je bilo 82,101 stranaca i ukupno 5,865 domacih. Dakle, doputovalo je 6,971 putnika manje nego proteklog vikenda, a istovremeno je Istrunapustilo devet tisuca gostiju više.


Podijeli: Facebook Twiter