Sezona tartufa pred vratima, a iz šumarije muk

Sezona tartufa pred vratima  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Sezona tartufa pred vratima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dvjestotinjak tartufara razočarano je napustilo izvanrednu skupštinu Udruge tartufara "Istra" održane u Svetom Martinu. "Od osnivanja udruge u svibnju ove godine, u Izvršnom odboru jako smo se angažirali i uspostavili brojne kontakte. Od načelnika, gradonačelnika i Županije dobili smo podršku, međutim, nezadovoljni smo pogotovo predstavnicima šumarije koji nam nisu odgovorili na niti jedno postavljeno pitanje", istaknuo je predsjednik Udruge Slobodan Karanović.

Raniji početak

Od Uprave Hrvatskih šuma u Buzetu i Ministarstva zaštite okoliša i prirode udruga je među ostalim zatražila da se u novi Pravilnik o zaštiti gljiva, umjesto dosad propisane odredbe da se bijeli tartuf (Tuber magnatum pico) može brati od 15. rujna do 31. siječnja, uvrsti odredba da se on može početi sakupljati 15 dana ranije, odnosno da sezona traje od 1. rujna do 15. siječnja. Ukoliko novi pravilnik ne stupi pravovremeno na snagu, resornom je ministarstvu predloženo da se posebnom odlukom dozvoli tartufarenje već od 1. rujna, no do toga nije došlo. Raniji početak sezone obrazložen je potrebom dresure mladih pasa.

Sezona tartufa je pred vratima, a odgovora nema niti s jedne adrese. Trenutno su, ističe Karanović, tri ključna pitanja; ulazak u šumu kalendarski, s koliko pasa i koliko vremenski, odnosno može li se tartufariti noću. Pojedini tartufari su na izvanrednoj skupštini predlagali građanski neposluh, ulazak u Motovunsku šumu od 1. rujna, neovisno što sezona službeno počinje 15. rujna, ili pak okupljanje ispred Šumarije u Buzetu kako bi nadležni shvatili, kaže Karanović, da nisu udovoljili niti jednom postavljenom zahtjevu.

Zahtjevi tartufara su i da se umjesto dosadašnjeg ograničenja sakupljanja tartufa uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure, uvede odredba da se mogu koristiti dva dresirana i jedan mladi pas. Prijedlog Hrvatskih šuma da se noću, između 23 i 6 sati, zabrani tartufarenje zbog tzv. mirovanja šume, smatraju nepotrebnim.

Za sezonu 1.700 kuna

Pitanje je i kada će se početi izdavati dozvole i koliko će koštati. Hrvatske šume u ožujku su donijele novi cjenik nedrvnih šumskih proizvoda. Sakupljanje šumskih plodova u državnim šumama dopušteno je samo uz prethodno pribavljenu dozvolu od nadležne šumarije. Prema novom cjeniku, cijena sezonske dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama iznosi 1.360 kuna, bez PDV-a, ili ukupno 1.700 kuna, no šumari su išli s inicijativom prema Direkciji Hrvatskih šuma da se članovima Udruge tartufara omogući 20 postotni popust. Međutim, još uvijek nema povratne informacije.

Većina tartufara smatra da je i ta cijena prevelika. Predlagali su također da prikupljena sredstva treba koristiti isključivo za uređenje Motovunske šume, za izradu drvenih mostića, čišćenje korita stare Mirne i njeno dovođenje u prvobitno stanje.

Tartufari s brdsko-planinskog područja, a taj status u Istri imaju Buzet, Cerovlje, Gračišće, Lupoglav te Motovun, dosad nisu plaćali ulazak u šumu, jer zakonskim odredbama propisano je da osoba starija od 16 godina koja ima prebivalište i boravi jedinici lokalne samouprave na brdsko-planinskom području ima pravo ubiranja, bez naknade, šumskih plodova, u skladu s propisima. Status se ukida početkom iduće godine pa iz udruge traže da im se povlastica uvaži još u ovoj sezoni.

Podrška župana

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić podržao je nastojanja koja idu u smjeru uvođenja reda u Motovunsku šumu, kao i zaštite te vrednovanja istarskog tartufa i njegovog staništa. Prenio je da je župan Valter Flego ovlastio resornog županijskog pročelnika Milana Antolovića da se prema resornim ministarstvima već početkom ovog tjedna intenzivnije reagira kako bi tartufari dobili odgovore na postavljena pitanja. Uz ostalo, podržao je nastojanja da sezona bijelog tartufa započne 1. rujna, iako se to ove godine očito nije uspjelo postići. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter