Sezona se skracuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema mišljenju Kristiana Šustara iz Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu, turizam stagnira, sezona se iz godine u godinu skracuje, pada popunjenost kapaciteta, nismo promijenili profil gostiju, i dalje gubimo britansko tržište, a nije izostao ni nepoželjni dumping cijena, koji je ipak bio nešto manji nego lani.

- Kako stoje istarski hotelijeri što se tice dosadašnjeg tijeka sezone?

- U dosadašnjem razdoblju Istra bilježi podbacaj koji je s jedne strane posljedica vremenskih prilika, medutim ne iskljucivo njih. Kriza dodatno potencira nedostatke koji proizlaze iz strukture smještaja i zapuštanja odredenih segmenata tržišta i tržišta u cijelosti, koja ostvaruju apsolutni i relativni udjelni rast u Hrvatskoj, a u Istri su marginalno zastupljena, posebno avio gostiju.

- Koliko se u zadnjih nekoliko godina promijenio profil gosta koji dolazi u Hrvatsku?


- Profil gostiju u hrvatskom turizmu se zadnjih godina ne mijenja znacajno, što je i logicno s obzirom na to da i sam turisticki proizvod opcenito ne doživljava bitne promjene. Prosjecan gost u hrvatskom turizmu ima 41 godinu, polovica ima mjesecne prihode domacinstva od dvije tisuce eura ili manje, a dominantan motiv dolaska je ljetni obiteljski odmor ili odmor s partnerom. Glavna tržišta su i dalje Njemacka, Austrija, Slovenija i Italija, koje cine 60 posto ostvarenja hrvatskog turizma. Ono što znacajnije odreduje ovu godinu je desetpostotni pad britanskog tržišta u Istri do kojeg je došlo zbog reduciranja letova na zracnu luku Pula.

- Kakva ce, prema vašim ocekivanjima, biti posezona?

- Buking pokazuje pozitivan trend i ostvarenje bi ocekivano trebalo biti iznad razine prošle godine, što ce utjecati i na razinu uspješnosti godine u cijelosti.

- Koja je vaša generalna ocjena turisticke 2010. godine?

- Hrvatski turizam vec cijeli niz godina stagnira, što se ogleda u profilu gostiju, izvorišnim tržištima, te u fizickim i financijskim ostvarenjima koja bilježe samo marginalne fluktuacije. Hotelijeri nastavljaju ostvarivati nisku razinu profitabilnosti i time se ogranicava prostor za nove investicije, što je i glavni uzrok stagnacije. Tekuca godina se u potpunosti uklapa u navedeni kontekst. (Razgovarala Barbara BAN)

OVO JE SKRACENA VERZIJA RAZGOVORA, A CIJELI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter