Sezona se odraduje s 10.000 radnika manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) upozorava da je ove godine u turizmu i ugostiteljstvu zaposleno 10.000 sezonaca manje nego u istom razdoblju lani, a zbog štednje poslodavaca na radnoj snazi, stalno zaposleni radnici drasticno su preoptereceni poslom.

"Hoteli, ali i velik broj restorana s prilicnom rezervom zapošljavaju sezonce, cime poslodavci štednju žele provesti preko leda radnika, što je nedopustivo. U hotelskim tvrtkama koje su striktno vezane za turizam nezapošljavanje sezonaca opravdavaju financijskom krizom. No, smanjenje broja sezonaca pa cak i otkazi stalno zaposlenim konobarima i kuharima dogodili su se i u ugostiteljskim objektima, i to prvenstveno zbog zabrane pušenja", veli Eduard Andric, predsjednik STUH-a.

Istice znanu cinjenicu da je jedan od gorucih problema hrvatskoga turizma nedostatak kadrova za odradivanje kvalitetne turisticke sezone pa je sada taj problem još i izraženiji. Upozorava da je Hrvatska udruga hotelijera i restoratera ranije najavila da ce ovog ljeta voditi racuna o racionalnom zapošljavanju sezonske radne snage, cemu se sindikat protivio jer na taj nacin stalno zaposleni radnici moraju uz svoje radne obaveze preuzeti i posao sezonaca.

O drasticno manjoj potražnji za sezoncima svjedoce i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Po prethodnom predvidanju poslodavaca ove se godine u ugostiteljsko-turistickoj djelatnosti, koja ukljucuje i trgovinu, planiralo zaposliti 18.048 sezonskih radnika, no po posljednjim podacima, do kraja svibnja na sezonskim su se poslovima zaposlila 11.574 djelatnika.

Slicna je situacija i u Istri. Po podacima podrucnog ureda HZZ-a u Puli, od veljace, kad pocinje potražnja za sezonskom radnom snagom, sve do lipnja poslodavci su tražili 5.245 radnika. Za isto razdoblje lani su bila prijavljena cak 7.152 slobodna radna mjesta - 26 posto više nego ove godine. (M. J.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U SUBOTU, 11. SRPNJA


Podijeli: Facebook Twiter